Донецьк Інформ

Ірина Верещук: Наше завдання як держави зробити все, аби ветерани відчували гідність, безпеку та довіру

Ірина Верещук: Наше завдання як держави зробити все, аби ветерани відчували гідність, безпеку та довіру
300005 ПЕРЕГЛЯДІВ

Віцепрем'єр-міністр України - Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук заявила, що перед ними стоїть завдання  зробити все, аби ветерани відчували гідність, безпеку та довіру.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України.

Ірина Верещук відвідала Центр психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лiсова Поляна», що розташований у Пущі Водиці.

«Лiсова Поляна» — це центр, де проходять лікування та реабілітацію ветерани та українські захисники. Фахівці центру забезпечують для них комплексний реабілітаційний та психологічний супровід.

Як повідомляють у Міністерстві, віцепрем'єр-міністр України там взяла участь у стратегічній сесії щодо модернізації державних ветеранських політик. Окрім політикині до заходу приєднались: представники Мінреінтеграції, Мінветеранів, Мінсоцу, Мінекономіки, Офісу Президента України, представники громадських та благодійних організацій тощо.

Ключовими темами обговорення були: реабілітація та ресоціалізація ветеранів. За словами Віцепрем’єрки, місцева влада та громади відіграватимуть важливу роль у поверненні ветеранів до цивільного життя. 

Також під час зустрічі акцентували на виявленні проблем у ветеранській політиці та пошуку робочих рішень. Особливо, що стосується фізичної й психічної реабілітації. Не менш важливими є питання соціально-економічної інтеграції. 

«Наше завдання як держави зробити все, аби ветерани відчували гідність, безпеку та довіру. Тому маємо удосконалювати та формувати якісну державну ветеранську політику», — підкреслила Ірина Верещук.

Своєю чергою Міністерство у справах ветеранів України наголосило на створенні нових структурних підрозділів держадміністрацій, які координуватимуть реалізацію ветеранської політики у регіонах.  

За словами державного секретаря Міністерства у справах ветеранів України Віталія Загайного, який побував на загальних зборах Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад, вони вже розпочали ініційований відомством проєкт з розбудови сервісних офісів та роботи в них помічників ветеранів як складової системи повернення наших військових до цивільного життя. Також він повідомив про основну проблематику проєкту.

Віталій Загайний заявив, що рішення Уряду про створення у держадміністраціях самостійних структурних підрозділів з питань ветеранської політики дуже важливе, оскільки це сприятиме її реалізації у громадах.

Загальні збори Всеукраїнської Асоціації об’єднаних територіальних громад відбулись на Закарпатті, де в порядку денному обговорювались заплановані актуальні питання, що хвилюють представників органів місцевого самоврядування в умовах воєнного стану. Серед важливих контекстів, про які говорили представники ТГ, були особливості організації роботи з ветеранами та членами їх сімей та аспекти інтеграція демобілізованих осіб у цивільне життя територіальних громад. 

«Ці структурні підрозділи допомагатимуть координувати реалізацію державної ветеранської політики на місцях, швидше доносити її постулати від центрального рівня до територіальної громади. Це забезпечуватиме комплексний і людиноцентричний підхід на шляху впровадження системи переходу від військової служби до цивільного життя», — зазначив державний секретар.

У пресслужбі Міністерства нагадують, що за ініціативи Мінветеранів, Уряд вніс зміни до постанови КМУ №606, якими з 1 жовтня 2023 року в обласних, Київській міській, районних в місті Києві державних адміністраціях запрацюють окремі структурні підрозділи з питань ветеранської політики.

Мої відео