Донецьк Інформ

Забезпечували окупантів житлом, світлом та водою й проводили «переписи населення» – заочно судитимуть двох фейкових посадовців

Забезпечували окупантів житлом, світлом та водою й проводили «переписи населення» – заочно судитимуть двох фейкових посадовців
366711 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури до судів скеровано обвинувальні акти стосовно двох чоловіків за фактами колабораційної діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
У травні 2022 року, перебуваючи на тимчасово захопленій армією рф території Донеччини, чоловік обійняв фейкову посаду «голови с. Шандриголове адміністрації м. Красний Лиман». Використовуючи надані окупантами повноваження, він розпоряджався бюджетом населеного пункту та муніципальним майном.
 
    
 
Крім того, обвинувачений виконував усі забаганки російських військових щодо «комфортного» проживання в селі: регулював питання електро-, водо- і газопостачання для їхніх потреб, забезпечував житлом та провізією. Після звільнення Лиманської МТГ нашими захисниками чоловік втік на тимчасово непідконтрольну Україні територію.
 
У липні 2022 року погодився працювати на псевдореспубліку і мешканець нині окупованого смт Новотроїцьке Волноваського району. Ставши «головою селища», він призначає та звільняє своїх заступників й керівників структурних підрозділів, затверджує бюджет незаконно створеного органу. Також «посадовець» керує переписом населення й передає особисті дані громадян росіянам.
 
Наразі обидва чоловіки перебувають у розшуку. Досудове розслідування – ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях.
 
Максимальне покарання – 10 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років та конфіскацією майна.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

 

Відділ інформаційної політики
Донецької обласної прокуратури
Мої відео