Донецьк Інформ

Отримати паспорт в 36 років. Встановлено факт постійного проживання на території України

Отримати паспорт в 36 років. Встановлено факт постійного проживання на території України
33114 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пані Олена, жителька села Бурчак Запорізької області, 36 років не мала жодного документу, що підтверджував її особу, вона не могла офіційно працювати, володіти житлом або іншим майном, скористатися послугами банку, отримати від держави допомогу, звернутися до лікаря. Тож сусідка жінки вирішила допомогти їй та звернулась до Михайлівського бюро правової допомоги.

Тетяна Мороз, фахівець бюро, призначила зустріч з Оленою для з’ясування обставин справи. Виявляється ще в 1989 році мати Олени разом з нею та двома іншими дітьми приїхала до Української РСР в пошуках роботи. Родина оселились у селі Бурчак. Олена була найменшою дитиною і навіть не уявляла, що у жодного з членів родини немає жодних документів.

До дитячого садка та школи мати мене не водила. Один з братів навчався в школі-інтернаті в Дніпропетровській області, другий потрапив до місць позбавлення волі. Документи, що посвідчують особу у них були відсутні, мати цим не займалася, розповідає Олена.

Олена за все своє життя не мала документу навіть про народження. Небайдужі мешканці села у 2019 році допомогли жінці направити запит до Російської Федерації. Після тривалого очікування  Вона отримала повторно видане свідоцтво про народження.

Відразу Олена звернулась до Михайлівського сектору міграційної служби з бажанням оформити паспорт громадянина України, але там жінці відмовили в зв’язку з тим, що особу Олени було неможливо ідентифікувати, відповідно не можливо встановити належність до громадянства України.

Сектор міграційної служби рекомендував Олені звернутися до суду для встановлення факту проживання на території України. До адвоката Олена не могла звернутись у зв’язку з матеріальними труднощами і її сусідка вирішила звернутись разом з жінкою до Михайлівського бюро правової допомоги.

Фахівець бюро не лише надала вичерпне роз’яснення щодо подальших дій Олени, а й допомогла підготувати всі необхідні процесуальні документи.

У березні жінка подала до Михайлівського районного суду заяву про встановлення юридичного факту – постійного проживання на території України станом на 24 серпня 1991 року. Під час розгляду заяви було подано уточнюючі вимоги, відповідно до яких Олена просила – ідентифікувати її як особу та встановити факт проживання на території України станом на 24.08.1991 року у неповнолітньому віці, що є істотними фактами для виконання рішення в майбутньому.

Розглянувши справу суд виніс рішення заявлені вимоги Олени задовольнити повністю. Рішення суду вступило в законну та незабаром Олена отримає довгоочікуваний документ.

Дана справа зареєстрована в Єдиному реєстрі судових рішень за № 321/429/21

Теги: отримання паспорту,встановлення громадянства,факт проживання на території України,Правова допомога,міграційна служба
Мої відео