Донецьк Інформ

Заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов провів наради щодо стану розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту

Заступник Генпрокурора Гюндуз Мамедов провів наради щодо стану розслідування злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту
274839 ПЕРЕГЛЯДІВ

За дорученням Генерального прокурора Ірини Венедіктової у Луганській та Донецькій обласних прокуратурах під головуванням заступника Генерального прокурора Гюндуза Мамедова проведено оперативні наради, на яких обговорено результати вивчення стану організації нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту.


Під час заходів було детально обговорено стан розслідування кримінальних проваджень цієї категорії. Зокрема, управліннями, що координують розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, здійснюється процесуальне керівництво у кримінальних провадженнях за фактами вчинення понад 12 тис таких кримінальних правопорушень.

Окрім того, прокурорами забезпечено збір та систематизацію інформації за фактами серйозних порушень норм міжнародного гуманітарного та кримінального права, а також грубих порушень прав людини представниками незаконних збройних формувань РФ на тимчасово окупованій території Донеччини. Всього обліковано близько 360 кримінальних проваджень за фактом порушення законів та звичаїв війни (ст. 438 КК України).

Зокрема, мова йде про вбивства мирних мешканців, викрадення та примусове утримання людей в неволі, катування, нелюдське поводження, невибіркові артилерійські обстріли об’єктів цивільної інфраструктури, примусову паспортизацію населення, «націоналізацію» підприємств, а також порушення екологічної рівноваги на тимчасово окупованій території та порушення законів та звичаїв війни в умовах поширення COVID-19.

«Якщо до 2019 року в більшості випадків правоохоронні органи кваліфікували такі дії за загальнокримінальними статтями, то після створення Департаменту щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу Генерального прокурора ситуація кардинально змінилась. Кожен факт документується, ретельно розслідується і йому надається відповідна правова оцінка. Завдяки такій ефективній взаємодії наприкінці 2020 року Офіс Прокурора Міжнародного кримінального суду визнав, що на території тимчасово окупованих Криму та Донбасу дійсно вчиняються воєнні злочини. І тепер ми очікуємо на рішення щодо відкриття повноцінного розслідування», – зазначив Гюндуз Мамедов.

Тільки завдяки координації Донецької обласної прокуратури у 2020-2021 роках повідомлено про підозру 25 особам за фактами порушення законів та звичаїв війни. Зокрема, мова йде про учасників НЗФ РФ, які катували та утримували цивільних полонених та військовослужбовців у підпільній в’язниці «Ізоляції». А загалом на окупованій частині Донбасу, відповідно до матеріалів кримінальних проваджень, встановлено близько 160 місць несвободи, ідентифіковано понад 3 тис постраждалих в результаті дій окупаційної влади РФ.

Окрім того, лише з початку 2021 року Донецька та Луганська обласні прокуратури у співпраці з громадськими організаціями підготували та направили до Офісу Прокурора Міжнародного кримінального суду 2 інформаційні повідомлення щодо обстрілів цивільної інфраструктури, що забезпечує життєдіяльність міст.

Також Гюндуз Мамедов зазначив, що активізації процесу притягнення до відповідальності винних осіб за ці злочини сприятиме набуття чинності змін до законодавства щодо поновлення процедури заочного досудового розслідування та судового провадження.

За результатами нарад розроблено низку заходів, спрямованих на забезпечення посилення ефективності роботи правоохоронних органів Донецької та Луганської областей з метою забезпечення цілісного підходу до розслідування злочинів цієї категорії та досягнення дієвих результатів як на національному рівні, так і в міжнародних інстанціях.

Мої відео