Донецьк Інформ

Ціна зміни по батькові

Ціна зміни по батькові
419685 ПЕРЕГЛЯДІВ

Надання громадянам комфортних сервісів – пріорітетне завдання Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми). Завдяки сучасним підходам до державної реєстрації актів цивільного стану органи юстиції створюють умови для швидкого та зручного доступу до звичних послуг.

В Україні «по батькові» було та залишається невід’ємною частиною повного імені людини. Воно необов’язкове до вживання в усній розмові, але допомагає з ідентифікацією особи. Утім, ситуації в житті трапляються різні, й іноді людина з якихось причин хоче відмовитися від згадування батька в документах.

Для цього в Україні передбачена процедура зміни імені. «По батькові», а також своє прізвище, ім’я на власний розсуд може змінити кожна людина, яка досягла 16 років. А за згодою батьків це можна зробити й у більш ранньому віці — у 14 років. За згодою лише одного з батьків змінити дані можна, якщо другий з батьків помер, визнаний безвісно відсутнім, оголошений померлим, визнаний обмежено дієздатним, недієздатним, позбавлений батьківських прав стосовно цієї дитини; відомості про батька чи матір дитини виключено з актового запису про її народження або якщо відомості про чоловіка як батька дитини внесені до актового запису про її народження за заявою матері.

Державна реєстрація зміни імені проводиться за заявою про зміну імені фізичної особи. Одночасно із заявою про зміну імені до відділу державної реєстрації актів цивільного стану необхідно подати такі документи:
- паспорт громадянина України та свідоцтво про народження заявника;
- свідоцтво про шлюб (якщо заявник перебуває у шлюбі) або про розірвання шлюбу (якщо шлюб розірвано);
- свідоцтва про народження дітей (у разі, коли заявник має малолітніх або неповнолітніх дітей);
- свідоцтва про зміну імені заявника, батька чи матері, якщо воно раніше було змінено;
- фотокартку заявника;
- квитанцію про сплату державного мита.

Для процедури зміни по батькові необхідно сплатити державне мито – 5 гривень 10 копійок та супутні витрати на додаткові послуги. Якщо ж забажаєте ще раз змінити свої персональні дані — доведеться сплатити 51 гривну.

Чи можуть відмовити у зміні прізвища? Так. Відділ державної реєстрації актів цивільного стану надсилає необхідні матеріали до поліції за місцем проживання заявника для надання висновку про можливість зміни імені. Перевірку правоохоронці проводять протягом місяця та надають висновок до відділу державної реєстрації актів цивільного стану. Відмова в наданні дозволу на заміну імені надається, якщо стосовно заявника здійснене кримінальне провадження, якщо він перебуває під адміністративним наглядом, якщо в нього є судимість, яку не погашено або не знято в установленому законом порядку, а також якщо заявник оголошений в розшук правоохоронними органами іноземних держав або за ним зафіксоване подання неправдивих відомостей.

Розглядається заява протягом трьох місяців. Цей строк може бути продовжений, але не більш як на три місяці та за наявності на це поважних причин. У разі отримання дозволу на зміну імені заявник у тримісячний термін може звернутися до відділу для державної реєстрації зміни імені. Якщо він без поважних причин у зазначений строк не звернувся, дозвіл на зміну імені втрачає силу. Відмова в наданні дозволу на зміну імені може бути оскаржена в суді в установленому порядку.

Цікаво, протягом минулого місяця 90 осіб вирішили скористатися процедурою зміни імені, зокрема на Полтавщині виявилось 28 охочих, на Сумщині – 36 та 26 громадян – на Чернігівщині.

Мої відео