Донецьк Інформ

Заходи зі здійснення контролю у сферах державної реєстрації нерухомості та бізнесу

Заходи зі здійснення контролю у сферах державної реєстрації нерухомості та бізнесу
51317 ПЕРЕГЛЯДІВ

На сьогоднішній день відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 16.12.2020 № 1635-р «Про реорганізацію та утворення районних державних адміністрацій» триває реорганізація районних державних адміністрацій. Даний процес також вплинув на організацію роботи у сферах державної реєстрації нерухомості та бізнесу, зокрема щодо визначення правонаступників суб’єктами зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, зняття/взяття на облік реєстраційних прав у електронній формі, передачі прав на обробку заяв з державної реєстрації речових прав.

У зв’язку з цим, Північно-Східним міжрегіональним управлінням Міністерства юстиції (м. Суми) протягом І кварталу 2021 року в межах повноважень щодо здійснення контролю за діяльністю у сферах державної реєстрації нерухомості та бізнесу була проведена робота з передачі реєстраційних справ у вказаних сферах від районних державних адміністрацій, що реорганізовуються, до районних державних адміністрацій-правонаступників. За інформацією останніх процес передачі реєстраційних справ на завершальному етапі.

Поряд з цим, міжрегіональним управлінням оновлено переліки суб’єктів державної реєстрації Сумської, Полтавської та Чернігівської областей, які здійснюють зберігання реєстраційних справ у паперовій формі, і ознайомитися з відповідними переліками можна за посиланням https://www.sumyjust.gov.ua/kontaktni-dani-stvorenyhsub-yektiv-derzhavnoyi-reyestracziyi/.

Крім цього, згідно узагальненої інформації, отриманої від суб’єктів державної реєстрації, на території Сумської області здійснюють діяльність 87 державних реєстраторів нерухомості та 48 державних реєстраторів бізнесу, на території Полтавської області відповідно 110 і 56 державних реєстраторів, на території Чернігівської області – 77 і 46 державних реєстраторів. З переліками суб’єктів державної реєстрації із зазначенням сфери їхньої діяльності по Сумській, Полтавській та Чернігівській областям також можна ознайомитися за посиланням https://www.sumyjust.gov.ua/kontaktni-dani-stvorenyh-sub-yektiv-derzhavnoyireyestracziyi/.

Одночасно слід відмітити непоодинокі випадки відсутності державних реєстраторів бізнесу у районних державних адміністраціях, що створює проблему зняття/взяття на облік реєстраційних прав у електронній формі. Проте, міжрегіональним управлінням на підставі відповідного доручення Міністерства юстиції України та відповідних звернень фізичних і юридичних осіб протягом І кварталу поточного року вже вжито заходи зі зняття/взяття на облік реєстраційних прав у електронній формі відносно 15 юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців. Окрім цього, протягом аналогічного періоду у зв’язку з відсутністю державних реєстраторів речових прав у відповідних суб’єктах державної реєстрації прав міжрегіональним управлінням відносно 18 заяв з державної реєстрації речових прав вжито заходи з передачі прав на їх обробку іншому суб’єкту державної реєстрації.

Проведена робота покликана сприяти швидкому пристосуванню до останніх змін і найголовніше – забезпечити надання громадянам безперебійних послуг у сфері державної реєстрації нерухомості та бізнесу.

Мої відео