Донецьк Інформ

Що варто знати, якщо Ви збираєтесь розлучитись?

Що варто знати, якщо Ви збираєтесь розлучитись?
16139 ПЕРЕГЛЯДІВ

Що варто знати, якщо Ви збираєтесь розлучитись?

Шлюб припиняється внаслідок його розірвання, смерті одного з подружжя або оголошення його померлим.


В яких випадках шлюб припиняється внаслідок його розірвання?

- за спільною заявою подружжя або одного з них (статті 106, 107 Сімейного кодексу України);

- за спільною заявою подружжя (або за позовом одного з подружжя) на підставі рішення суду (стаття 109, 110 Сімейного кодексу України).


Куди звернутися:

- за спільною заявою подружжя: проводиться відповідним органом ДРАЦС за місцем проживання подружжя або одного з них за умови спільної згоди та відсутності неповнолітніх дітей.

Шлюб розривається незалежно від наявності між подружжям майнового спору.

Якщо один із подружжя через поважну причину не може особисто подати заяву про розірвання шлюбу, нотаріально засвідчену або прирівняну до неї заяву від його імені може подати другий з подружжя.


- за заявою одного з подружжя: проводиться відповідним органом ДРАЦС за місцем проживання подружжя або одного з них, якщо другий із подружжя:

визнаний безвісно відсутнім;
визнаний недієздатним.

Перелік необхідних документів:

1. заява про розірвання шлюбу;

2. свідоцтво про шлюб (за наявності);

3. копія рішення суду (витяг з рішення суду) про визнання другого з подружжя безвісно відсутнім чи недієздатним (у випадку розірвання шлюбу за заявою одного з подружжя).


ВАЖЛИВО!

Той із подружжя, який бажає відновити своє дошлюбне прізвище , повинен письмово заявити про це у відділі ДРАЦС під час державної реєстрації розірвання шлюбу.

Скільки коштує розірвати шлюб?

За реєстрацію розірвання шлюбу справляється державне мито у розмірі:

за взаємною згодою подружжя, яке не має неповнолітніх дітей → 0,5 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;
з особами, визнаними в установленому порядку безвісно відсутніми або недієздатними → 0,03 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.
Через скільки часу офіційно зареєструють розірвання шлюбу?

Орган ДРАЦС складає актовий запис про розірвання шлюбу після спливу 1 місяця від дня подання такої заяви, якщо вона не була відкликана, та видає свідоцтво про розірвання шлюбу.

У разі розірвання шлюбу органом ДРАЦС шлюб припиняється у день реєстрації розірвання шлюбу.


ВАЖЛИВО!

Якщо подружжя через поважну причину не може з'явитися до органу ДРАЦС для державної реєстрації розірвання шлюбу у встановлений для них день, строк такої реєстрації на письмове прохання подружжя може бути перенесений на інший день.

Але строк перенесення не може перевищувати 1 року з дня подання заяви.


ВАЖЛИВО!

Заява втрачає чинність - якщо подружжя не з'явилося для проведення державної реєстрації розірвання шлюбу і не повідомило про причину неявки протягом 3 місяців з дня подання відповідної заяви.

Щодо розірвання шлюбу в судовому порядку

У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише в судовому порядку.


ВАЖЛИВО!

У разі розірвання шлюбу у судовому порядку шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу.

Після 25.07.2010 документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили – свідоцтво про розірвання шлюбу НЕ ВИДАЄТЬСЯ.

До 25.07.2010 розірвання шлюбу, здійснене судом підлягає державній реєстрації в органі ДРАЦС з видачою свідоцтва про розірвання шлюбу.

Мої відео