Донецьк Інформ

Інтим на карантині: говоримо з сексологом Ніжельським Сергієм

Інтим на карантині: говоримо з сексологом Ніжельським Сергієм
12081 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожна друга українська родина живе в затісній квартирі. А це стає першою причиною комфортних інтимних стосунків. На додачу додався карантин та ізоляція. У соціальних мережах все частіше почали цікавитися про секс на карантині. Шлюбні пари заговорили про любощі в будинку, де постійно незадоволені діти та ще й батьки в сусідній кімнаті. Як не розлучитися та зберегти інтимні стосунки на період ізоляції, поговорили з сертифікованим коучем та сексологом Ніжельським Сергієм.

Секс — це передусім психологія емоцій. Закохані пари мають емоційний контакт суб'єктів. Тут ми говоримо не тільки про збудження, тілесний взаємозв'язок, а й про поняття інтиму, як калейдоскоп кохання. Реакція сексуального контакту може відбуватися від збудження, ніжності до звичайного розчарування. Сексолог Ніжельський Сергій стверджує, що комфортним інтимним стосункам шкодять відсутність базових знань відносно сексу та сексуальності, небажання розвиватися у цій темі та велика кількість заборон та обмежень, які досі існують у суспільстві відносно цієї теми. Якщо люди хочуть займатися інтимом, розмір та умови не будуть на це впливати. Якщо ж пари не матимуть бажання, їм навіть замок не допоможе зберегти або збільшити сексуальний інтерес один до одного.

Секс — це про культуру нашого виховання, світогляду, релігію, науку тощо. І як побудована наша інтимна сторона, залежить від цих аспектів. Для когось інтим — це просто бажання народити дитину, а для когось — це сексуальний потяг до любощів. Однак, про секс говоримо, як про важливий компонент в стосунках родин та потрібний аспект здорового способу життя.

За словами сексолога Ніжельського Сергія, під час карантину збільшився дефіцит інтиму в стосунках українських пар. Адже секс певною мірою пов'язаний з відчуттям безпеки (особливо для жінок). У період карантину фінансова та емоційна сфера людей зазнала значних ушкоджень, що не могло не вплинути на загальний рівень сексуальних стосунків українців. До того ж, беручи до уваги, що одним з головних мотивів чоловіків займатися сексом є "зняття емоційної напруги", в парах збільшився розрив між бажаннями інтиму жінок та чоловіків.

Насамперед карантин не є причиною не створювати романтичні побачення одне для одного або ж забувати про сексуальне життя. Сертифікований коуч Ніжельський Сергій говорить, що сексуальне життя, як й інші сфери життя людини, може мати межі та кордони, або може бути неконтрольованим та позбавленим достатньої уваги. Відсутність певних меж, про які, наприклад, не розповідали в дитинстві, доводить до того, що дорослі люди не вміють організовувати сексуальне життя та нехтують ним, надаючи перевагу потребам родичів та дітей. Сімейні пари мають самостійно встановлювати межі та створювати умови, які не перешкоджатимуть проявам природних бажань. Сексолог рекомендує говорити з рідними. Це, звичайно, дуже складно робити тим, в кого тема сексу викликає сором.

Проте, сексологи рекомендують встановлювати певні норми в стосунках з родиною. Для прикладу, не вриватися в кімнату без дозволу, або навіть використовувати таблички з написами: "Не турбувати". Створювати гармонію в родині — це зусилля, які винагороджують.

"Родина — система. Система з певними унікальними правилами, обов'язками, традиціями. Цю систему потрібно вибудовувати з початку стосунків та видозмінювати протягом усього життя, відповідно до нових обставин: поява дітей, переїзд, кар'єрні зміни, зростання або зниження достатку. Правила особистого простору — важлива частина ефективного функціонування цієї системи. Ці правила мають бути унікальними для кожної родини і не повинні повторювати: "так було у моїх батьків". Досвід минулих поколінь може бути взятий до уваги, але не повинен визначати напрямок будування правил особистого простору. Що саме буде закладено в дані правила, залежить особисто від кожної родини та має бути унікальним, без огляду на те, як в інших або, як треба", — стверджує сексолог Ніжельський Сергій.

Мої відео