Донецьк Інформ

70% українців займаються самолікуванням: посилення продажу антибіотиків

70% українців займаються самолікуванням: посилення продажу антибіотиків
189839 ПЕРЕГЛЯДІВ

На початку пандемії українці розділились на два табори: ті, хто йде до лікаря та лікаря та лікується згідно з рецептом, а є ті, хто займається самолікуванням та наражає себе на ще більше небезпеку.

Міністерство охорони здоров’я  ще з 2014 почала запроваджувати електронну систему eHeatth, де можна реєструвати медичний заклад, підписувати декларацію з лікарем та отримувати рекомендації та консультацій дистанційно.

Продаж антибіотиків через електронну систему також вводили, але на ті роки вона не була такою актуальною, тому з 1 квітня 2021 року Міністерство планує продавати антибіотики лише через електронні рецепти.

Максим Степанов пояснив, що люди без професійного огляду отруюють себе, не дивлячись на прохання не займатись самолікуванням.

Наразі МОЗ працюватиме з продажами таких товарів:

·       Інсулін;

·       Препарати для підвищення імунної системи;

·       Препарати, які містять частину наркотичних речовин.

Паперові рецепти, згідно з нормами, в аптеках мають зберігатися протягом року, щоб в будь-який час зробити перевірку та підрахунок кількості проданих антибіотиків.

Перехід на обов’язковий продаж антибіотиків через електронну форму введуть у 2022 році, усі наступні препарати з 2023 року.

Також Максим Степанов підвищуватиме тарифи для виклику медичної допомоги зі 164 гривень до 412 гривень. Це пояснюються цінами на пальне, заробітна плата медикам та закупівля усіх препаратів для необхідної першої допомоги.

Також Центр громадського здоров’я повідомив, що тести в Україні здатні виявити будь-які нові штами коронавірусу, адже майже 12 тисяч нових мутацій з початку карантину виявлено у світі.

В Україні випадки нових мутацій та зараження штамом не зареєстровані.

Не займаєтесь лікуванням самотужки, це значно може вплинути на стан вашого здоров’я!

За новинами здоров'я слідкуйте на сайті, бережіть себе та будьте здорові!!

Мої відео