Донецьк Інформ

Чому перепис населення такий важливий?

Чому перепис населення такий важливий?
23256 ПЕРЕГЛЯДІВ

Україна вже 19 років не має чіткої цифри кількості населення. Звичайно, пересічний громадянин не буде пов’язувати нестачу дитячих садочків і відсутність перепису населення. Насправді від того, що влада тільки орієнтовано знає скільки населення в Україні, страждає розвиток міста. Останній перепис населення проводили 2001 року. Він був останнім і першим від Дня Незалежності України. За даними було зараховано 48,45 млн українців. Зрозуміло, що за 19 років ця цифра змінилася і населення наразі набагато менше. Наприклад, візьмемо народжуваність у 2019 році в Україні, яке впало до найнижчого рівня в історії. Невже політичній владі вигідно спиратися на застарілі цифри? Нагадаємо, що перепис повинен проводитися через кожні десять років. Ціна питання проведення перепису населення – приблизно 2,2 млрд грн. Чиновники нарікають, що проведення перепису постійно переносили через брак фінансів. На початку 2020-го року уряд оголосив результати «цифрового перепису» – згідно з ним, населення України складає 37 мільйонів людей. Мінус 11 мільйонів, як вам такі цифри? Міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет зазначив, що оцінка населення без врахування окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Криму. А соціологи кажуть, що такий перепис відбувався у швидкому режимі та точних даних про кожного громадянина не дасть. До речі, президент Володимир Зеленський на передвиборних виступах обіцяв провести перепис населення першим чином. Але провести його так і не вдається, бо кошти, які були закладені на перепис пішли на боротьбу з COVID-19. Тому чи буде в Україні повноцінний перепис населення – наразі під питанням.

Чому важливий перепис населення?

Перепис — це спосіб, який допоможе владі, бізнесу та громадянам розвивати власну країну. Перепис роблять майже усі країни світу. У результаті влада може поділити регіони на ті, які досить краще розвинуті, ніж інші. Дасть змогу визначити скільки садочків та шкіл потрібно будувати в тому чи іншому регіоні. Люди стоять в черзі на садочок і скаржаться на владу. Насправді причина у тому, що влада діє методом тику. Якщо б вони знали стать, вік, місце народження, сімейний стан, громадянство, рівень освіти, характер зайнятості, джерела доходу, соціальне становище, етнічні критерії, то рухалися б в правильному напрямку. Чим ближче до виборів, тим дужче хочемо дізнатися скільки насправді реальних виборців. Тільки завдяки перепису можна визначити кількість міграції українців. Наразі ми можемо тільки здогадуватися, яка кількість виїхали за кордон. Кожному місту, регіону та району потрібен глобальний перепис. Влада робить поки що тільки соціологічні дослідження, яких для більш точного підрахунку потрібно зробити 30 тисяч, а це набагато дорожче, ніж повноцінний перепис.
Варто усвідомити, що неправильні розрахунки кількості населення не дає змоги розрахувати обсяг соціальної допомоги, бюджету на інфраструктуру та трудовий потенціал. Усе це притупляє економічне зростання України.

Теги: #переписнаселення
Мої відео