Донецьк Інформ

Заборона пластикових пакетів. Які зміни чекають українців

Заборона пластикових пакетів. Які зміни чекають українців
320808 ПЕРЕГЛЯДІВ

Кожного дня мільйони українців ходять до супермаркетів за продуктами харчування, чи не кожний на касі відповідає: Так, мені потрібен пакет. Крім того ми складаю фрукти, овочі та багато іншого у маленькі пакетики, які приносимо додому та викидаємо у сміття. В масштабах країни кількість пакетів, які йдуть у сміття та забруднюють навколишнє середовище просто вражає.

10 грудня в Україні розпочався перший етап боротьби з розповсюдження пластикової продукції, а саме обмежено використання безкоштовних пластикових пакетів у сфері обслуговування.

Що це означає?

10 грудня в Україні вводиться у дію закон «Про обмеження обігу пластикових пакетів на території України». Дія закону поширюється на об’єкти роздрібної торгівлі, громадського харчування та надання послуг.

Забороняється розповсюдження:

·        надтонких (із стінками товщиною менше 15 мікрометрів) пластикових пакетів

·        тонких (із стінками товщиною від 15 до 50 мікрометрів) пластикових пакетів

·        оксорозкладних пластикових пакетів (пакети, матеріал для виготовлення яких складається з поліетилену та оксорозкладних домішок).

Розповсюдження пластикових пакетів здійснюватиметься виключно на платній основі, крім:

·        біорозкладних пластикових пакетів 

·        надтонких пластикових пакетів, що призначені для пакування та/або транспортування свіжої риби, м’яса та продуктів із них, сипучих продуктів, льоду та розповсюджуються в об’єктах роздрібної торгівлі як первинна упаковка

За розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф 8 500–17 000 грн. За повторне порушення протягом 3-х років штраф збільшується до 17 000–34 000 грн.

Водночас за безоплатне розповсюдження пластикових пакетів передбачено штраф 1 700–3 400 грн, а за повторне порушення протягом 3-х років – 3 400–8 500 грн.

Використання пластикових пакетів стане більш зваженим, що допоможе зберегти довкілля. За аналогічними правилами живуть багато Європейських країн.

Довідково: пластикові пакети винайшли, щоб врятувати екологію. Близько 60 років тому шведський інженер Стен Густав Тулін створив пластикові пакети, аби вберегти ліс від масштабного вирубування.

В той час для пакування використовували папір, міцні та довготривалі у вжитку пакети з пластику мали стати альтернативою для багаторазової експлуатації.

Проте чудова ідею нанесла шкоду довкіллю з іншої сторони: забруднення довкілля пластиковими пакетами набуває катастрофічних масштабів.

 

Мої відео