Донецьк Інформ

Особливості членства в політичній партії або її структурному утворенні

Особливості членства в політичній партії або її структурному утворенні
3619 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідно до статті 2 Закону України «Про політичні партії в Україні», політична партія – це зареєстроване згідно із законом добровільне об’єднання громадян – прихильників певної загальнонаціональної програми суспільного розвитку, що має своєю метою сприяння формуванню і вираженню політичної волі громадян, бере участь у виборах та інших політичних заходах.
"У світовій практиці існують партії з фіксованим та нефіксованим членством. А ось у нашій державі, згідно з положеннями статті 6, 8 Закону "Про політичні партії в Україні", членство в партії є фіксованим. Це означає, що існують певні відносини між особою та політичною організацією, до якої вона належить, і регулюються таким документом як статут", - зазначає Тарас Грень, начальник Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м.Львів).
Відтак, обов’язковою умовою фіксації членства в політичній партії є наявність заяви громадянина України, поданої до статутного органу політичної партії, про бажання стати членом цієї партії. Порядок вступу, зупинення та припинення членства в ній визначається статутом політичної партії. У сучасних українських партіях процес вступу в партію є досить простою процедурою і залежить від власного бажання особи.
Отож, членство в політичної партії – це добровільна участь задля виявлення політичної волі громадян. Тож, якщо особа більше не бажає підтримувати ту чи іншу політичну силу, вона може свідомо зупинити чи припинити членство в політичній партії.
Така необхідність найчастіше виникає при вступі на державну службу або зміні ідеологічних міркувань, світоглядних чи політичних інтересів, адже громадянин України може перебувати одночасно лише в одній політичній партії.
Щоб виключити відомості про себе як члена керівного органу політичної партії або її структурного утворення з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, достатньо особисто подати до реєструючого органу заяву про вихід із такої політичної партії або її структурного утворення з відміткою про її прийняття політичною партією. Адміністративний збір за внесення таких змін не сплачується.
Єдиним винятком є припинення членства керівника або його заступника, для виключення яких необхідно подати документи, передбачені статтями 17, 21 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань». Членство цих осіб у політичній партії та її структурному утворенні припиняється з дня, наступного за днем обрання нового керівника чи його заступника.
Окрім того, звертаємо увагу, що законодавством встановлено 10-денний термін подачі документів після прийняття рішень про внесення змін до відомостей про політичну партію, її обласні, міські та районні організації або інші структурні утворення, передбачені статутом партії, а також про первинні осередки політичної партії. 

Мої відео