Донецьк Інформ

Міжнародний валютний фонд: сім причин чому регіон Африки перебуває в переломному економічному моменті

Міжнародний валютний фонд: сім причин чому регіон Африки перебуває в переломному економічному моменті
6295 ПЕРЕГЛЯДІВ

Після безпрецедентного економічного спаду  у 2020 році зростання у країнах Африки на південь від Сахари становитиме 3,7% у 2021 році та 3,8% у 2022 році. Відновлення підтримується зростанням цін на сировинні товари, покращенням світової торгівлі та фінансових умов. Однак це довгоочікуване піднесення є відносно скромним за світовими стандартами, що веде до збільшення різниці у доходах із розвиненими країнами.

Сім досліджень, взятих із останнього Регіонального економічного огляду МВФ, розповідають про прогноз для країн Африки на південь від Сахари:

1.Розгортання вакцинації в країнах Африки на південь від Сахари було найповільнішим у світі, що робить регіон вразливим для повторних хвиль COVID-19. У регіоні повністю щеплено лише 3 відсотки населення, що значно нижче за рівень, необхідний для досягнення стадного імунітету. Незважаючи на те, що у 2021 році у світі буде вироблено близько 12 мільярдів доз, швидше за все, пройде не один рік, перш ніж в Африці буде вакциновано значну кількість людей.

2. Очікуване відновлення економіки відбувається повільніше, ніж у інших регіонах, що зумовлює збільшення розбіжностей. Очікується, що відмінності в темпах зростання між регіонами збережуться в середньостроковій перспективі на тлі глобальних відмінностей, що зберігаються, у доступі до вакцин і разючих відмінностей у наявності політичної підтримки. Згідно з прогнозами, країни з розвиненою економікою повернуться на докризовий шлях зростання до 2023 року. З іншого боку, країни Африки на південь від Сахари невдовзі повернуть втрачені позиції. У найближчі три роки регіону доведеться зростати вдвічі швидше, щоб зрівнятися за темпами відновлення з розвиненими країнами.

3.Пандемія також посилила вже існуючі відмінності між країнами Африки на південь від Сахари та всередині окремих країн. Аналогічним чином пандемія посилила відмінності всередині окремих країн за ознаками зайнятості, статі, географічного проживання, соціально-економічного статусу та формальних/неформальних працівників. Зростання цін на продовольство у поєднанні із скороченням доходів також означає, що домогосподарствам доводиться скорочувати споживання продовольства, що ставить під загрозу досягнуті раніше успіхи у скороченні бідності, харчуванні та продовольчій безпеці.

4.Країни Африки на південь від Сахари стикаються з важкою проблемою фіскальної політики - балансуванням між нагальними потребами у фінансуванні розвитку, стримуванням державного боргу та стійким опором мобілізації податкових надходжень. Досягнення цього ніколи не було легким, але пандемія ще більше ускладнила це завдання.

5. Африка на південь від Сахари робить найменший внесок у викиди парникових газів у світі - менше 5 відсотків глобальних викидів, але, тим не менш, цей регіон, можливо, найбільш уразливий для кліматичних потрясінь. Одна третина світових посух вже посідає країни Африки на південь від Сахари, а залежність від сільського господарства робить їх особливо вразливими.

6.Міжнародне співробітництво залишається життєво важливим. Без зовнішньої фінансової та технічної допомоги шляхи відновлення Африки на південь від Сахари та решти світу можуть перетворитися на постійні лінії розлому, що поставить під загрозу десятиліття насилу досягнутого прогресу.

 

7.Незважаючи на майбутні важкі роки, потенціал регіону як джерела глобального попиту залишається незмінним. У найближчі три десятиліття населення планети збільшиться приблизно на 2 мільярди людей. Половина цього зростання припаде на країни Африки на південь від Сахари, оскільки за прогнозами населення регіону подвоїться з 1 мільярда до 2 мільярдів осіб. Це робить регіон потенційно однією з найдинамічніших економік світу та одним із найважливіших ринків.

Мої відео