Донецьк Інформ

ЮНІСЕФ: Щонайменше 200 мільйонів школярів живуть у країнах, які, як і раніше, не готові до використання дистанційного навчання при закритті шкіл у надзвичайних ситуаціях у майбутньому

ЮНІСЕФ: Щонайменше 200 мільйонів школярів живуть у країнах, які, як і раніше, не готові до використання дистанційного навчання при закритті шкіл у надзвичайних ситуаціях у майбутньому
361059 ПЕРЕГЛЯДІВ

Щонайменше 200 мільйонів школярів живуть у 31 країні з низьким та середнім рівнем доходу, які, як і раніше, не готові до використання дистанційного навчання у майбутніх надзвичайних ситуаціях, пов'язаних із закриттям шкіл, йдеться у новій доповіді ЮНІСЕФ, опублікованій сьогодні. Серед цієї групи учнів 102 мільйони живуть у 14 країнах, в яких школи були повністю або частково закриті протягом як мінімум половини пандемії COVID-19, що позбавило багатьох школярів можливості здобути якусь освіту.

Індекс готовності до дистанційного навчання вимірює готовність країн до дистанційного навчання у відповідь на перебої в очній освіті, охоплюючи майже 90 відсотків учнів у країнах із низьким та нижчим за середній рівень доходу. Аналіз зосереджений на трьох сферах: наявність домашніх засобів та рівень освіти батьків; запровадження політики та підготовка вчителів; готовність сектору освіти до надзвичайних ситуацій

"Навіть у розпал надзвичайної ситуації, що продовжується, ми знаємо, що буде ще одна, але ми не домагаємося достатнього прогресу, щоб наступного разу, коли учні будуть змушені покинути клас, у них були кращі можливості", - сказала Генрієтта Форе, виконавчий директор ЮНІСЕФ. "Попри руйнівні наслідки, минулі 19 місяців дали нам уявлення про те, що можливо під час і після пандемії. Разом із партнерами ми наполегливо працюємо над тим, щоб використовувати можливості технологій та забезпечити можливості навчання для дітей та молоді у всьому світі".

Бенін, Бурунді, Кот-д'Івуар, Конго, Ефіопія, Мадагаскар, Малаві, Нігер та Того входять до країн з найбільш значними потребами у покращенні сектора освіти. Під час пандемії COVID-19 вплив відсутності готовності до дистанційного навчання особливо відчували учні, які проживають у країнах, де школи були повністю або частково закриті протягом як мінімум половини 19 місяців, таких як Конго та Мадагаскар.

У звіті описуються обмеження дистанційного навчання та нерівність у доступі, попереджаючи, що ситуація, ймовірно, набагато гірша, ніж показують наявні дані. Анекдотичні та якісні дані показують, що учні стикаються з проблемами дистанційного навчання по всьому світу, у тому числі в країнах з рівнем доходу вищим за середній та високий рівень доходу.

Інші ключові висновки звіту включають:

- із 67 країн, у яких проводилася оцінка, 31 країна не готова до забезпечення дистанційного навчання на всіх рівнях освіти, причому найбільше від цього страждають школярі у Західній та Центральній Африці; 17 країн мають середню готовність; 19 країн мають готовність вище за середню.

- Дошкільна освіта є найбільш ігнорованим рівнем освіти, при цьому багато країн не проводять відповідної політики під час блокувань COVID-19, залишаючи поза увагою найменших учнів у найкритичніші роки їх розвитку.

- Інші кризи, наприклад, спричинені зміною клімату, також можуть суттєво вплинути на доступ до освіти. З 31 країни 23 країни також стикаються з високим або надзвичайно високим ступенем схильності до кліматичних та екологічних потрясінь, що наражає 196 мільйонів школярів на підвищений ризик переривання шкільного навчання у надзвичайних ситуаціях.

- Аргентина, Барбадос, Ямайка та Філіппіни мають найвищий рівень готовності. Однак навіть серед країн з вищими національними показниками за цим індексом внутрішньокраїнні відмінності означають, що діти, які живуть у бідніших сім'ях чи сільській місцевості, мають найбільшу ймовірність пропустити заняття під час закриття шкіл.

- Обнадіює те, що багато країн з відносно низьким валовим національним доходом отримали за індексом оцінки вище за середній, що вказує на можливість міжнародного співробітництва та обміну передовим досвідом.

У доповіді йдеться про те, що очне навчання нічим не замінити. Проте стійкі школи з надійними системами дистанційного навчання, особливо цифрового, можуть забезпечити певний рівень освіти під час закриття шкіл у надзвичайних ситуаціях. Більше того, після відновлення роботи шкіл ці системи можуть допомогти учням надолужити втрачене.

В рамках ініціативи Reimagine Education ЮНІСЕФ спільно з державними та приватними партнерами працює над забезпеченням рівного доступу дітей та молоді до якісного цифрового навчання з метою охопити близько 3,5 мільярдів людей цифровими освітніми рішеннями світового класу до 2030 року. Одним із способів досягнення цієї мети ЮНІСЕФ є "Навчальний паспорт" - глобальна платформа навчання, розроблена в партнерстві з Microsoft, яка надає підтримку 1,6 мільйона учнів під час закриття шкіл. Крім того, програма Reimagine Education також підтримується програмою Giga – глобальною ініціативою ЮНІСЕФ та МСЕ щодо підключення до Інтернету кожної школи та прилеглої до неї громади. Станом на цей тиждень у рамках проекту Giga було показано 1 мільйон шкіл у 41 країні та підключено понад 3 000 шкіл на чотирьох континентах, що принесло користь для 700 000 учнів.

Мої відео