Донецьк Інформ

Українці можуть залишитися без мийних засобів

Українці можуть залишитися без мийних засобів
230909 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зміни до Технічного регламенту пропонують повну заборону на використання фосфатів та інших сполук фосфору у складі мийних засобів. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Минулого тижня Кабмін оприлюднив проєкт постанови щодо внесення змін до Технічного регламенту на мийні засоби. Якщо ці зміни будуть прийняті, з полиць українських магазинів зникне все, без чого ми вже не уявляємо життя.

У Європейській Бізнес Асоціації стверджують, що при виробництві засобів для прання та чищення фосфати не використовуються. А та невелика частина фосфонатів, що є сполуками фосфору - необхідна складова мийних засобів.

“Адже саме ці сполуки діють при видаленні плям, відбілюванні, тощо та у кількостях, що використовуються у цих засобах, не становлять ризику для навколишнього середовища", - пояснюють в ЄБА.

Технічний регламент на мийні засоби був прийнятий в Україні у 2008 році і впроваджував гармонізовані з ЄС норми. Внаслідок цього компанії-виробники відмовились від використання фосфору в граничних межах його вмісту. Тепер фосфати та сполуки фосфору у мийних засобах хочуть заборонити зовсім, але представники Європейської Бізнес Асоціації вже звернулися до Міністерства енергетики та захисту довкілля з проханням залишити чинні норми. Інакше, кажуть, мийні засоби суттєво подорожчають або зовсім зникнуть з українських полиць вже з липня 2020 року.

Мої відео