Донецьк Інформ

ЗАЕС та сотні тисяч жителів під загрозою через осушення росіянами українского водосховища

ЗАЕС та сотні тисяч жителів під загрозою через осушення росіянами українского водосховища
359506 ПЕРЕГЛЯДІВ

Видання NPR отримало супутникові дані, на яких видно, що росія осушує Каховське водосховище. Це загрожуватиме стану питної води, сільськогосподарському виробництву та безпеці найбільшій атомній станції в Європі.

Величезне водосховище на півдні України з початку листопада минулого року витікає через шлюзи критичної гідроелектростанції. Наразі станція знаходиться під контролем російських військових. Як показують супутникові данні, рівень води у Каховському водосховищі сягнув найнижчої позначки за останні 30 років. На окремих зображеннях, наданими комерційними компаніями Planet і Maxar, можна помітити. що вода витікає через ворота, а берегова лінія вздовж гігантського резервуара виникає в результаті швидкого падіння рівня води.

Своїми діями росіяни ставлять під загрозу стан питної води для сотень тисяч жителів, системі охолодження на Запорізькій атомній електростанції. Ба більше, це загрожує зрошенню майже півмільйона гектарів сільськогосподарських угідь.

"На Запорізькій АЕС є три дизельні станції, всі вони розташовані на проммайданчику. Один запасний дизельний генератор може працювати близько доби, при сильній економії три запасні дизельні станції зможуть пропрацювати максимум чотири доби.

Якщо вони припинять роботу, і на станцію, як і раніше, не надходитиме електрика ззовні, то охолодження активної зони реактора стане неможливим.

В цьому випадку можлива серйозна аварія - аж до розплавлення активної зони, як це сталося на "Фукусімі", — пише видання BBC про можливі наслідки зупинення охолодження ЗАЕС.

Міжнародне агентство з атомної енергії заявило, що їм відомо про можливі ризики, через падіння рівня води.

Каховське водосховище — одне з шести великих водосховищ у каскаді на річці Дніпро, в Запорізькій, Дніпропетровській і Херсонській областях України, розміри якого дорівнюють Великому Солоному озеру в штаті Юта [в оригіналі the Great Salt Lake]. З 1950-тих років його використовують для забезпечення питною водою місцевих жителів південних районів України, зокрема Херсону та Запоріжжя. Після російської окупації Каховське водосховище постачає воду до тимчасово окупованого Криму.

За словами географа зі Шведського університету сільськогосподарських наук Браяна Кунса, який займався вивченням сільськогосподарства на півдні України, величезне водосховище відіграє важливе значення у забезпеченні водою посушливих сільськогосподарських угідь у південній частині країни. Канали, що ведуться від водосховища, зрошують приблизно 200 000 гектарів сільськогосподарських угідь, що використовувались для вирощування зерна, овочів та соняшнику. "Це дуже важливо на місцевому рівні", — підкреслив Браян Кунс.

Також Каховське водосховище було джерелом водопостачання до Криму, яка подавалось через 403-кілометровий канал. Україна перестала постачати воду через канал до Кримського півострову після його окупації російськими військовими, залишивши півострів пересохлим. Для росії було стратегічно важливо захопити цю ділянку, для відновлення водопостачання до Криму, що загарбникам вдалось зробити влітку 2022.

Як вважає метеоролог Девід Хелмс, який має десятилітній досвід роботи у федеральному уряді США, а також в Національному управлінні океанографії та атмосфери, росія за кілька місяців використання Каховського водосховище встигла заповнити мережі водосховищ в Кримському півострові. "Є 23 водосховища, вони заповнені", — наголошує Девід Хелмс.

У листопаді 2022 року росіяни підірвали дорогу над дамбою Каховської ГЕС, яка контролювала рівень води на водосховищі. Спочатку були розмови, що росіяни могли пошкодити дамбу та вилити воду з резервуара, але на думку Девіда, вибух залишив шлюз греблі майже недоторканим.

Проте російські окупанти навмисно відкрили додаткові шлюзи на контрольованому росією боці дамби. За даними радіолокаційної альтиметрії, тоді поточний рівень водойми зупинився на 14 метрах, що приблизно на 2 метри нижче його звичайного показника. 3 грудня рівень води досяг найнижчих показників за останні 30 років.

 

Значне зниження рівня води у Каховському водосховищі негативно впливає на технічні процеси на ЗАЕС. Рівень у 13,2 м є мінімальним для забору води в охолоджувальний резервуар. У разі зупинки подачі води почнуться проблеми з охолодженням реакторів, а це призведе до катастрофи", — йдеться у заяві Запорізької обласної військової адміністрації.

У повідомленні також йдеться про те, що кілька міст, які покладаються на водосховище, включаючи Енергодар, Мелітополь і Бердянськ, можуть зіткнутися з нестачею води. Тільки про водопостачання в ці міста невідомо, оскільки вони знаходяться під окупацією російських військ.

Хелмс вважає, що росія намагається завдати максимальної шкоди Україні такими діями. Це перешкодить українській економіці, яка значною мірою залежить від експорту сільськогосподарської продукції.

Запорізька обласна військова адміністрація припускає, що метою росіян є осушення водосховища для затоплення території на південь від дамб. Це завадить українським військовим форсувати річку Дніпро.

Теги: ЗАЕС, Херсон, Запоріжжя, Російська агресія ,Російське вторгнення в Україну, війна в Україні
Мої відео