Донецьк Інформ

Нефіксований робочий час: зміни у трудовому законодавстві

Нефіксований робочий час: зміни у трудовому законодавстві
302715 ПЕРЕГЛЯДІВ
В деякі закондавчі акти України  внесені  зміни щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом.
 
?  Трудовий договір з нефіксованим робочим часом - це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених цією статтею.
 ✅ Роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи, погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи. 
 
 ✅ Трудовий договір з нефіксованим робочим часом повинен містити, зокрема, інформацію про:
 
 ▪ спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи, який повинен бути достатнім для своєчасного початку виконання працівником своїх обов’язків;
 
▪  спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або про відмову від її виконання у випадках, передбачених частиною восьмою цієї статті;
 
 ▪ інтервали, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні).
 
✅ Примірна форма трудового договору з нефіксованим робочим часом затверджується центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері трудових відносин.
✅ Кількість базових годин, під час яких від працівника можуть вимагати працювати, не може перевищувати 40 годин на тиждень, а кількість базових днів не може перевищувати 6 днів на тиждень.
✅ Заробітна плата виплачується працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, за фактично відпрацьований час.
✅ Мінімальна тривалість робочого часу такого працівника протягом календарного місяця становить 32 години. 
✅  Роботодавець не може забороняти або перешкоджати працівникові, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, виконувати роботу за трудовими договорами з іншими роботодавцями.
 
✅ Працівник, який відпрацював на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом понад 12 місяців, має право звертатися до роботодавця з вимогою укладення строкового або безстрокового трудового договору на умовах загальновстановленого у роботодавця графіка роботи з відповідною оплатою праці.
✅ Кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10 відсотків загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець.
 
 
Дізнайтеся більше про надання безоплатної правової допомоги: https://linktr.ee/legalaid.gov.ua
 
 
 
Область вкладених файлів
 
 
 
Мої відео