Донецьк Інформ

У Харківських будинках творчості дітей вчать читати з російського «Букваря»

У Харківських будинках творчості дітей вчать читати з російського «Букваря»
306878 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

У Палаці дитячої та юнацької творчості міста Харкова навчання з підготовки до школи проводять російською мовою. Крім цього, дітей вчать читати з російського «Букваря». Відомо, що книги надруковані на території країни агресора. Батьки дітей були шоковані, коли дізнались про процес навчання та звернулись до місцевої влади.

Харківська активістка, учасниця громадського об’єднання «Світанок» та авторка проєктів «Мова. Харків», «Декомунізація. Україна» Мілла Денчик повідомила про інцидент у соціальних мережах. До неї звернулись батьки дітей, які навчаються у Палаці дитячої та юнацької творчості. За словами дітей шість із семи уроків проводяться російською мовою. Згідно з законом процес викладання повинен звучати лише державною мовою, тобто українською.

 

Спочатку батьки робили зауваження вчителям та просили вести уроки українською мовою. Вихователі зробили вигляд, що більше таких ситуацій не повториться, але навчання все ще тривало російською. Згодом,  група стурбованих матусь звернулась до керівника Харківського будинку творчості. Керівництво проігнорувало прохання батьків.

Підручники за якими навчаються дошкільнята повністю російськомовні. Мама однієї із дівчаток групи, довідалась, що книги надруковані на території Росії. Коли вона звернулась до вихователя із проханням надати фіксальний чек про покупку «Букваря», той їй грубо відмовили.

 

Зараз, батьки вимагають повернення коштів за навчання та переводять дітей в інші навчальні заклади. Керівництво Палацу дитячої та юнацької творчості намагається «по тихому» вирішити питання, проте батьківський комітет налаштований рішуче. Батьки надішлють скарги до Міністерства освіти, Департаменту освіти Харківської міської влади, Уповноваженого із захисту державної мови. На разі, жодна російськомовна вчителька не відсторонена від роботи.

 

Це не вперше, коли у Харкові процес навчання відбувається мовою країни агресора. У місцевому клубі «Гагарінець» приватна вчителька, що викладає для невеликої групи дітей (шість-десять осіб), також відмовляється розмовляти з учнями українською. Крім того, у класі висить російський алфавіт, а на полицях книги лише російською мовою. Батьки обурені ситуацією. Стверджують, що вдома, у садочках  та у школі діти вивчають державну мову, тому не розуміють, чому на додаткових заняттях процес викладання триває російською.

Мої відео