Донецьк Інформ

Фонд "Голоси дітей" – почути тих, хто чув війну

Фонд "Голоси дітей" – почути тих, хто чув війну
352030 ПЕРЕГЛЯДІВ

Війна – це страшно. Завжди. Без виключення. Навіть дорослі люди, побачивши воєнні дії на власні очі, отримують посттравматичний синдром та ще довго лікують свою душу від наслідків. А діти – набагато вразливіші. Вони відчувають все в рази гостріше. І саме в них війна б'є найсильніше. Це треба знати та пам'ятати. І фонд "Голоси дітей" сприяє тому, щоб дітей було почуто.

Ще у 2015 році одна із волонтерок, Лена Розвадовська, займалася діяльністю, пов'язаною з евакуацією та терміновою допомогою постраждалим у зоні проведення антитерористичної операції. Вона на власні очі побачила те, як це впливає на дітей. Тому згодом у Слов'янську було створено центр психологічної допомоги, що орієнтувався саме на дітей. Там їм допомагали з психологічною реабілітацією, лікуванням після фізичних та моральних травм. Їх родинам надавалася допомога й  з відбудовою житла. Далеко не всі можуть виїхати із зони бойових дій. Хтось прив'язаний роботою до цього місця. А у когось просто немає коштів на це. Але психологічна підтримка дітям потрібна вже тут і зараз. Тому й було створено "Голоси дітей" – фонд, що один із небагатьох працює саме у прифронтовій зоні.

Наразі немає жодної програми й навіть зрозумілої політики щодо саме дітей на Сході. А насправді їх там зараз перебуває майже півмільйона. А понад 550 тисяч всього постраждали. Але не так багато людей насправді задумувалися про те, що якщо нічого не робити зараз, не намагатися допомогти їм тоді, коли це найбільше необхідно, це вибухне пізніше. За 10-20 років, коли замість успішних та щасливих людей буде покоління із застарілими психологічними травмами, що майже не можливо вилікувати. Чимало дітей вже зараз бояться феєрверків, петард та великих машин. Навіть переїхавши далеко від зони проведення бойових дій. Засновниця фонду це бачила та розуміла, тому у 2019 році все-таки було зареєстровано фонд "Голоси дітей", адже саме ось так, офіційно, можна пробувати щось змінювати.

У фонду є своя місія. Це не залишити жодну дитину наодинці з травмою війни. Захист прав дітей, психологічна, психосоціальна та емоційна підтримка, різні види терапій – все це ті напрямки роботи з дітьми, якими займається фонд. Тут поважають гідність та права дитини, розуміють, що кожен хоче бути почутим та відчувати взаємодопомогу й підтримку. Так само тут розуміють і те, що важливо встигнути допомогти вчасно. Адже застарілі травми потім ой як нелегко коригувати.

У фонді створюють та розвивають ті програми, що можуть допомогти побороти наслідки війни у свідомості дітей. Наприклад, це арттерапія. Далеко не всі діти є емоційними. Різний темперамент та характер може зробити так, що емоцій або не багато, або вони не виходять назовні. А побачена на власні очі війна може взагалі змусити замкнутися в собі. Свої болі та страхи важливо вивільняти. І саме з цим допомагає арттерапія. Вона бореться зі стресом, допомагає вивільнити те, що складно описати словами. Водночас вона є хорошою профілактикою посттравматичному синдрому. І насправді це нерідко саме те, чого так потребують діти.

Окрім цього працюють з дітьми й мобільні психологи. Не лише війна може впливати на психологічний стан. Нерідко, будучи у зоні бойових дій, батьки починають також проявляти себе з кращої сторони. Діти опиняються в інтернатах. І ці травми треба пропрацьовувати, як би боляче це не було. Самотужки пройти це дуже складно. Тому психологи приїздять до інтернатів та працюють із дітьми, орієнтуючись на проблему в кожної окремої дитини. Вони не ставлять обмежень щодо кількості та часу роботи, їх головна ціль – допомогти. Повернути віру у людей, не допустити того, щоб діти повторили шлях своїх батьків. І спеціалісти з цим справляються.

Надає фонд й індивідуальну допомогу в рамках програми підтримки родин. Інколи їм просто не вистачає грошей на їжу. Роботи немає через карантин та інші обставини. І навіть гуманітарна підтримка чи вже чинні проєкти не можуть допомогти. Зізнаватися, що така проблема є далеко не кожен хоче. Але фонд поряд. І історії дітей, яким він допоміг, вражають.

Комусь фонд зміг подарувати мирну оселю, виймаючи квартиру. Комусь допомогли оплатити операцію на очах. А хтось зміг повернути віру у себе та людей, відчувши себе потрібним. Усі ці історії дітей є на сайті, вони у відкритому доступі та їх можна прочитати.

Окрім текстових історій, можна побачити й відео. Таким чином фонд дає голос дітям, які постраждали від війни. Але він не показує їх як жертв. Навпаки, вони – переможці. І варто подивитися хоча б одне відео, щоб відчути, які ж вони насправді сильні.

Фонд працює поруч з фронтом. Його учасники неодноразово бували під обстрілами. Але вони не збираються припиняти свою роботу. Бо знають та розуміють, що без них такої важливої допомоги діти не отримають. І намагаються активно залучати всіх небайдужих до співпраці. На сайті можна допомогти у фінансуванні програм. Можна оплатити одне заняття, або ж і місяць роботи із психологом. А можна хоча б просто поширити інформацію про фонд та його роботу.

Варто пам'ятати, що війна руйнує життя. Але вчасна допомога дітям, що постраждали від неї, зможе повернути їх до нормального життя.

Мої відео