Донецьк Інформ

Проект з європейською відзнакою

 Проект з європейською відзнакою
300848 ПЕРЕГЛЯДІВ

Проєкт “Challenge #ArtA4”, створений вчителем та учнями ОЗ “Зінківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1”, отримав відзнаку European Quality Label.

 

Минулого року учитель образотворчого мистецтва опорного закладу «Зінківська спеціалізована школа І-ІІІ ступенів №1» Валентина Ангелова разом зі своїми учнями створила на платформі eTwinning міжнародний проект «Challenge #ArtA4», а цього року він був відзначений European Quality Label.

 

Про eTwinning Валентина Ангелова дізналася випадково від колег, із якими познайомилась під час конференцій для педагогічних спільнот EdCamp. 

Програма була започаткована ще 2005 року для розвитку співпраці європейських шкіл. Зареєстровані в ній учасники мають змогу реалізувати спільні проекти з європейськими школами.

Ключовою складовою навчання є використання інформаційно-комунікаційних технологій. eTwinning розширює сферу освітніх можливостей для учнів та вчителів, підвищує мотивацію до навчання та ступінь відкритості до європейського середовища.

 

– Спочатку я боялася реєструватись на платформі, адже вона англомовна. Та й спілкування між учителями з різних країн теж відбувається іноземними мовами. Але все ж улітку 2020 року наважилась зареєструватися. І не пошкодувала, – ділиться своїми враженнями Валентина Ангелова.

 

Мистецький проєкт об’єднав п’ять країн (Україна, Французька Гвінея, Туреччина, Іспанія, Албанія), 11 педагогів і понад 100 креативних учнів.

 

Спочатку Валентина долучалася до вже реалізованих проектів, а потім наважилася створити свій. 

– Ідею для нього взяла вже з реалізованого задуму, який ми разом із учнями втілювали під час весняного карантину 2020 року. Це був мистецький челендж на уроках образотворчого мистецтва. Відео з власними малюнками для нього школярі записували вдома. Аркуш А4 віртуально мандрував від учня до учня по місту й демонстрував, що малювати нескладно та весело! І от цей челендж отримав неймовірне продовження. На платформі eTwinning був створений міжнародний проект «Challenge #ArtA4». Моєю співавторкою стала Софі Феврі з Французької Гвінеї. Під час співпраці зі вчителями з інших країн я була зачарована їхньою ініціативністю та креативністю, – говорить Валентина Володимирівна.

 

Найбільше учасників челенджу зацікавила сама ідея, адже можна передавати лист від одного учасника до іншого, не має ніяких перешкод для карантину, та можливість приймати учсть всім людям незалежно від їх віку та статті. 

Школярі вчилися спілкуватися та висловлювати свої думки про мистецтво.

 

Під час співпраці засновники проекту разом із учнями займалися розподілом обов’язків, спілкувались у групі в одному з мобільних застосунків, узгоджували робочий план проєкту, проводили онлайн-зустрічі, брали участь в опитуваннях, створювали тематичні постери та зображення з написом #ArtA4, готували віртуальні виставки. Вони використовували чимало інтернет-інструментів, навчальні програми тощо.

 

– Метою цього проекту була інтеграція художніх знань та інформаційних технологій. Він показав дітям і педагогам, що, навіть перебуваючи на карантині, можна реалізовувати цікаві мистецькі задуми. Наша ініціатива отримала високу оцінку партнерів. Під час анонімного опитування вчителі залишили лише позитивні відгуки. Зрештою ми створили фінальні відеоролики про результати проекту; відео про те, як діти різних педагогів взяли участь у челенджі; відео безпосередньо із завданням, яке нині показуємо партнерам на уроках; статті про проект та його результати, які опублікували на освітніх сайтах шкіл-партнерів, – каже Валентина Володимирівна.



European Quality Label, відзнака, що засвідчує якість та успішність проекту за європейськими стандартами, була присуджена ініціативі зіньківців «Challenge #ArtA4» у жовтні. 

Учасниками конкурсу стають лише ті проекти, які отримали мінімум дві відзнаки National Quality Label від різних країн-учасниць проекту. Креативна команда зіньківців була нагороджена Європейським знаком якості за відмінність роботи, тобто визнана на найвищому європейському рівні.

 

Результати їхнього проекту були використані в подальшій роботі всіх вчителів, бо мистецтво – це те, що може підтримати людей у часи ізоляції.

 

Мої відео