Донецьк Інформ

Як зеленіє Львів

Як зеленіє Львів
324364 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Жителі міста впевнено крокують до екологічного майбутнього. Нову рекордну кількість органічних відходів здали до львівської станції компостування.

 

В Євросоюзі довели, що органічні відходи можна буде перетворювати на корисне добриво використовувати в промисловому масштабі для підживлення ґрунту та як джерело зеленої енергії. До 2022 року в Європі добрива з перероблених відходів становитимуть 30% від усіх видів. Наша країна поки не розглядала цей напрям альтернативної енергетики для глобального розвитку, проте деяких екологічних активістів подібна ідея зацікавила. Львів'яни перші розділи досвід європейських колег й вже майже два роки стабільно працює перша в Україні станція компостування. Сортувальна станція приймає відходи з цілого міста. Здавати можна будь-яку органіку: опале листя, сухі гілки та траву, відходи тваринництва та харчові залишки. Усі відходи спочатку зважують й перевіряють на правильність сортування. За необхідності майбутнє добриво подрібнюють чи знезаражують у спеціальних контейнерах. Після цього оброблене органічне сміття складають бурти, де залишки їжі, гілок та листя й перетворюються на компост. Під час цього процесу відходи насичують киснем та додають до них необхідні біопрепарати. Кінцевий етап виготовлення – просіювання отриманої речовини.

Для залучення мешканців міста до ініціативи сортування та перероблювання сміття до компостувальної станції була проведена екскурсія, аби наочно продемонструвати, як відбувається весь процес переробки. У 2021 році також були встановлені контейнери для відходів зі саду та городу. Навіть комунальні служби Львова не проходять повз станцію компостування – вони привозять гілля, яке було пошкоджене непогодою.  З початку року львів'яни стали сортувати на 30% більше сміття, проте проблема із забутими у смітниках для органіки пакетами та пляшками все ще залишається актуальною.

Любомир Тимчишин, який є начальником відділу компостування ЛКП «Зелене місто», прокоментував поступовий розвиток станції:  «Розширюється географія локацій, де встановлено баки для збору органіки. Нині їхня кількість становить 1095, що покриває 98% від усіх контейнерних майданчиків міста»

 Коли станція компостування тільки будувалася, мова йшла про план переробки близько 30 тисяч тонн харчових і садових відходів у рік. Це вважалося позитивним прогнозом, бо з усього сміття, що накопичується у Львові, лише 40% становить органіка, яку можна переробити. Проте, на початку 2021 року вже 50 тисяч компосту, виготовленого із харчових та садових відходів, було продано через аукціон. У майбутньому Львівська станція компостування хоче додатково збагачувати добрива з переробленої органіки корисними мікроелементами та мінералами, аби продавати свій товар дорожче. Подібний досвід доводить, що отримані добрива мають попит серед агропідприємств, а побудова переробних станцій є вигідною для країни, тому галузь має розвиватися й надалі. 

 

Мої відео