Донецьк Інформ

Британія допомагатиме Україні відновлювати енергооб’єкти і розбудовувати розподілену генерацію

Британія допомагатиме Україні відновлювати енергооб’єкти і розбудовувати розподілену генерацію
402215 ПЕРЕГЛЯДІВ

Британські компанії залучатимуться до нарощування генерації в Україні та допоможуть розосередити її по країні.

Про це говорив Міністр енергетики України Герман Галущенко на зустрічі з Надзвичайним і Повноважним Послом Великої Британії в Україні Мартіном Гаррісом, повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Сторони обговорили наслідки останніх російських атак на об’єкти української енергетичної інфраструктури та допомогу британської сторони у відновленні.

«Ворожі атаки протягом березня - квітня цього року завдали значно більшої шкоди нашій енергетиці, ніж у 2022 - 2023 роках. Ситуація досить складна, втрати становлять понад 7 ГВт потужності», — сказав Герман Галущенко.

За його словами, наразі ворог зосередив атаки здебільшого на об’єкти генерації. Також атаковано і газову інфраструктуру. 

«Щоб захистити ці об’єкти нам потрібно більше систем протиповітряної оборони», - наголосив очільник Міненерго.

Очільник міненерго зазначив, що для відновлення об’єктів, які були пошкоджені ворогом, залучається обладнання від міжнародних партнерів.

Він ознайомив пана посла з потребами українського енергосектору, наголосивши на важливості отримання вже виробленого устаткування у найстисліші строки.

«Ми шукаємо шляхи, як максимально наростити генерацію і розосередити її по країні. Ключовими напрямками для досягнення цієї мети є встановлення газових турбін, газопоршневих установок та потужних генераторів», — сказав Герман Галущенко.

Під час зустрічі сторони обговорили можливість залучення британських компаній для надання відповідного устаткування українському енергосектору та механізми його фінансування. 

Як запевнив Мартін Гарріс, Велика Британія буде і надалі підтримувати Україну у боротьбі з російським агресором і, зокрема, продовжувати допомогу енергосектору. 

За час повномасштабного вторгнення росії Велика Британія внесла до Фонду підтримки енергетики України 27,5 млн євро, а також надала 81 вантаж енергетичного обладнання загальною вагою 1 250 тонн, серед якого понад 850 резервних електростанцій, комплектовання до генераторів, газове обладнання та понад 4 400 габіонів.

  • Нагадаємо, що раніше Міністр енергетики України Герман Галущенко взяв участь у черговому засіданні високого рівня Координаційної групи G7+ з надання допомоги енергосектору України. Він розповів партнерам, що Україна планує нарощувати генерацію, адже це питання виживання для країни наступної зими.
  • За словами очільника міненерго, українські енергетики, там, де це можливо, вже здійснюють відновлювальні ремонти на об’єктах, які зазнали пошкоджень внаслідок масованих російських атак. Тож Герман Галущенко запропонував учасникам зустрічі розглянути можливості передачі Україні вживаного енергетичного обладнання. Позаяк виробництво нового потребує значного часу, а потреба у відновленні є терміновою. 
  • Також він зустрівся з Надзвичайним та Повноважним Послом Японії в Україні Мацудою Кунінорі для обговорення потреб українського енергосектору після останніх російських атак і напрямки поглиблення співпраці для підготовки до наступного опалювального сезону. Герман Галущенко ознайомив Мацуду Кунінорі з наслідками останніх ворожих атак. За його словами що найбільших пошкоджень зазнали маневрові теплова та гідрогенерація. Він додав, що з огляду на намагання ворога повністю знищити маневрові потужності Україна потребує збільшення обсягів допомоги саме у цій сфері. 
Мої відео