Донецьк Інформ

Новий пакет допомоги Україні від Нідерландів на 102 мільйони євро

Новий пакет допомоги Україні від Нідерландів на 102 мільйони євро
375176 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нідерланди виділили 102 мільйони євро в рамках третього пакета підтримки Україні у 2023 році.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

Там стало відомо про підтримку збоку країни-партнерки під час телефонної розмови між Першим віцепрем’єр-міністром України - Міністром економіки України Юлією Свириденко з Міністром зовнішньої торгівлі та співпраці заради розвитку Королівства Нідерланди Лісьє Схрейнемахер. Окрім цього сторони обговорили питання відновлення України та розширення економічного співробітництва між двома країнами.

«Хочу подякувати Королівству Нідерландів за  послідовну підтримку України та її європейського вибору, запровадження санкцій проти росії та  надання військової, фінансової та гуманітарної допомоги нашій країні. Сьогодні Нідерланди оголосили про вже третій в цьому році пакет фінансової допомоги для України.

Він  буде включати можливості для страхування нідерландського бізнесу, який буде інвестувати в Україну, від воєнно-політичних ризиків на 60 млн євро, на відбудову звільнених територій нададуть 5 млн євро, а на реформування фінансових інституцій в рамках інтеграції до ЄС Україна отримає 7 млн євро через МВФ. Ще 20 млн євро через Європейський банк реконструкції та розвитку будуть надані «Нафтогазу України» на закупівлю газу для проходження цього опалювального сезону, і ще 10 млн євро піде на постачання обладнання для відновлення  українського енергетичного сектору, який постраждав від ракетних атак з боку рф. Всього на підтримку України Нідерланди виділяють 102 млн євро», — сказала Міністр економіки України.

За словами Юлії Свириденко, уряд Королівства Нідерланди заохочує приватні компанії робити внесок у відбудову України. Страхування експортних кредитів для України забезпечує покриття інвестицій та операцій голландських компаній з ризиками, які не покриваються комерційними страховиками. Це робить для підприємців більш доступним експорт та інвестування в Україну, що в свою чергу, сприяє відбудові. Загальна сума, на яку нідерландський бізнес може застрахувати свої ризики в Україні, вже збільшилась до 120 млн євро.

Додається, що під час розмови Міністр зовнішньої торгівлі й співпраці заради розвитку Королівства Нідерланди Лісьє Схрейнемахер підтвердила можливість Нідерландів взяти участь в гуманітарному розмінуванні України. 

Нагадаємо, що раніше Франція представила двосторонній механізм страхування інвестицій в Україні. Французька державна страхова компанія Bpifrance Assurance Export страхуватиме французькі компанії, які готові інвестували в Україну і брати активну участь у реконструкції країни, не чекаючи на завершення війни.

Будь-яка компанія, яка працює за французьким законодавством і здійснює довгострокові інвестиції за кордоном в нову або існуючу компанію, або будь-яка кредитна установа, яка надає банківський кредит іноземному підрозділу, має право на це інвестиційне страхування. Воно захищає інвесторів або кредитні установи, які виділяють інвестиційні позики, від ризиків пошкодження майна або невиплат, не передачі, експропріації чи політичного насильства. Страхування покриває до 95% втрат активів інвестора або дебіторської заборгованості. 

Окрім цього, Франція продовжує перемовини з партнерами щодо підтримки економіки України та мобілізації інноваційних фінансових інструментів для відновлення України. Тоді ж очільниця Мінекономіки сказала, що французьке експортно-кредитне агентство почало надавати гарантії для компаній, які зацікавлені у відбудові України.

Мої відео