Донецьк Інформ

Фейки тижня: росія знищила перший танк Leopard. Україна готується до наступу на Придністров‘я. Двійник Зеленського

Фейки тижня: росія знищила перший танк Leopard. Україна готується до наступу на Придністров‘я. Двійник Зеленського
400834 ПЕРЕГЛЯДІВ

Загарбники з росії знищили перший танк Leopard на фронті

У соціальних мережах інформацію, що нібито російські солдати зуміли знищити перший танк Leopard за допомогою російської техніки. Як доказ, автори додають свідчення «іноземних найманців», які керували танком. Це — фейк.

Центр протидії дезінформації розвінчує це твердження та пояснює, що танки такого типу ще не потрапили на поле бою. Інформація, яка нібито підкріплюється заявою польських та німецьких найманців теж неправда.

У такий спосіб пропагандистська кампанія спотворює реальність, мовляв, Україна зазнає великих втрат на фронті. Також тут зустрічається популярний наратив, що в Україні воюють «іноземні найманці».

«Документ», який підтверджує, що Україна готує наступ на Придністров‘я

У соціальних мережах поширюють документ, у якому йдеться, що керівництво України відряджає військових до прикордонних міст України, що межують з Молдовою. Зі слів авторів, Збройні сили України «збираються здійснити збройну провокацію в Придністров‘ї».

Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, документ — несправжній. Він містить в собі декілька неточностей, а саме:

- документ не відповідає стандартному оформленню, яке використовує військове командування України; - Формулювання, використані в документі, не дотримуються правил офіційно-ділового мовлення; - Автори допустили граматичні та орфографічні помилки.

Пропагандисти намагаються зняти з себе відповідальність за окупацію територій в різних куточках світу, зображуючи Україну як агресорку.

Джозеф Байден зустрівся з «двійником» Зеленського

Телеграм-канали з проросійськими поглядами публікують інформацію, що під час приїзду президента США до столиці України, він зустрівся з «двійником» Володимира Зеленського. Автори вважають, що справжній переховується від можливих ракетних атак. Як доказ, вони додають фото зустрічі Володимира Зеленського та його дружини з Джо Байденом біля Маріїнського палацу. Мовляв, на світлині видно, як «справжній» Зеленський переховується в приміщенні Маріїнського палацу під час тривоги. Це — фейк.

Центр протидії дезінформації повідомляє, що російська пропаганда поширює фейк, оскільки на фото зображений охоронець президента України, який стежить за перебігом подій під час зустрічі.

Пропагандистська кампанія намагається дискредитувати Володимира Зеленського, який нібито має «двійників».

 

 

Банки в Україні визнали втрату територій

У мережі з‘явилось фото, на якому нібито зображена кредитна угода одного з Українських банків. У документі йдеться, що «перехід територій до юрисдикції іншої держави не звільняє позичальника від зобов‘язань». Автори, що поширюють фото, додають, що таким чином українські банки визнали втрату власних територій. Це — неправда.

Команда VoxCheck знайшла оригінал договору, який належить «Банку Альянс». Аналітики з‘ясували, що у документі відсутні пункти про перехід територій до юрисдикції іншої країни. У справжньому договорі пункти з номерами на фото мають інший зміст. VoxCheck додав, що подібних положень в кредитних угодах банків України не знайшли.

Пропагандистська кампанія намагається дискредитувати уряд, мовляв, на офіційному рівні навіть банки вважають, що території втрачені безповоротно.

Прем‘єрка Італії вважає візит Зеленського до Брюсселя недоречним

Пропагандисти маніпулюють заявою прем‘єрки Італії Джорджи Мелоні, яка нібито назвала недоречним візит президента України до Брюсселю.

Як з‘ясували фахівці проєкту VoxCheck, Мелоні говорила про візит Зеленського до Парижа. Проте її коментар стосувався Франції та Німеччини, а не президента України. Прем‘єрка Італії сказала, що таке запрошення «було дещо недоречним». Вона додала, що згуртованість і єдність у такому разі є вищим за внутрішньополітичні питання.

Пропагандистська кампанія намагається дискредитувати Володимира Зеленського, мовляв, йому у всій Європі не раді.

Змагання по вручанні повісток

У російських ЗМІ поширюють інформацію, що в Миколаєві нібито існує "дошка пошани", на якій є результати з вручення повісток. За словами авторів, працівники одного з Територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки змагаються за відпочинок на вихідних у котеджі. Це — неправда.

Фахівці проєкту StopFake вияснили, що не існує жодного підтвердження цього факту. StopFake також звернувся до Миколаївського обласного ТЦКСП за коментарем щодо цієї ситуації. Працівники заперечили можливість проведення таких «змагань».

У такий спосіб російські пропагандисти намагаються посіяти паніку, мовляв, в Україні роздають повістки будь-де.

Для провокації росії в Україні можуть використати радіоактивні речовини

Телеграм-канали з проросійською риторикою поширюють інформацію, що нібито Україна готує провокацію, щоб звинуватити росію в «грубому порушенні» вимог Конвенції про ядерну безпеку. Мовляв, саме тому в одеський порт Чорноморськ завезли бочки з радіоактивними речовинами. Це — брехня.

Як повідомляє речник голови Одеської обласної військової адміністрації Сергій Братчук, інформація неправдива. За словами спеціалістів проєкту VoxCheck, офіційні джерела також не містять інформації, що це підтверджувало б.

Пропагандисти навмисне створюють подібні фейки, щоб звинуватити Україну у використанні хімічної зброї.

Росіяни захопили перший Leopard

У соціальних мережах з'явилось фото нібито захопленого німецького танка Leopard. Мовляв, танк пішов в атаку але загруз в болоті. Це — фейк.

На фото звернули увагу фахівці проєкту НотаЄнота. За їх словами, що фото було опубліковане раніше на одному з нідерландських сайтів ще у 2007 році.

Пропагандисти додали до світлини російський прапор. Але будь-яких доказів, що росіяни захопили німецький танк немає. Мета такої пропагандистської кампанії — сказати, що танки на полі бою нічим не допоможуть.

Тепер граничний вік мобілізації — 60 років

У мережі з'явилась інформація, що нібито в Україні починається дванадцята хвиля мобілізації, а мобілізовувати нікого. Тому з початку березня збільшилли граничний вік мобілізації українців до шістдесяти двох років. Це — неправда.

Ніхто не приймав відповідного розпорядження про збільшення віку мобілізації, а згідно із законодавством мобілізації підлягають чоловіки та жінки до шістдесяти років. Ніяких "хвиль мобілізації" в Україні немає.

Пропагандисти намагаються дискредитувати українську армію та уряд, мовляв, військовий ресурс вичерпався і воювати нікому.

Реклама порошку із Зеленським

У телеграм-каналах поширюють фото нібито рекламної кампанії, яка проводиться в Польщі. В ній йдеться реклама порошку із зображення Володимира Зеленського. Це — фейк.

За словами спеціалістів проєкту VoxCheck, світлина відредагована за допомогою спеціальних програм. Вони додають, що в іноземному сегмені немає жодних згадок подібної реклами або доказів про існування такого порошку.

Російські пропагандисти намагаються дискредитувати президента України, мовляв, його неповажають у всій Європі.

Нацистська символіка на німецьких танках

У мережі з'явилось відео колони танків, які нібито відправляються в Україну. На них можна побачити надпис "14/88", що символізує нацистський лозунг. Зі слів користувачів соцмереж, танки знаходяться в Німеччині, а транспортують їх до України. Але це неправда.

Відео змонтоване за допомогою спеціальних програм, оскільки оригінальний відеоматеріал не містить ніяких надписів на танках.

Як повідомляє проєкт Stopfake, це відзняті американські танки Abrams. Відео опубліковане ще в березні 2022 року, що свідчить про неможливість їх транспорутвання до України тому, що мова про такий тип танків ще не йшла.

У такий спосіб пропагандисти підживлюють кремлівський наратив, що в Україні поширений нацизм і вони цього не приховують.

Іноземним донарам заборонено здавати кров в Україні

У соціальних мережах поширюють фото, у якому нібито забороняється здавати кров іноземцям. Мовляв, дозволено лише "чистокровним українцям". Це — фейк.

Як з'ясували фахівці проєкту «По той бік новин», оголошення, яке нібито належить медичному онлайн-хабу «DOC.UA», несправжнє. "Голова наглядової ради групи компаній «Ефективні інвестиції», до складу яких входить і DOC.UA Ігор Ліскі у фейсбуці опублікував спростування щодо цього «оголошення»", — пишуть фахівці. Ігор Ліскі також пояснив, що сервіс не займається збором крові.

У такий спосіб російські пропагандисти підживлюють кремлівський наратив, що в Україні живуть нацисти, які виступають за "чистокровність".

Теги: Російські пропагандисти,пропаганда,російська пропаганда,проросійська пропаганда, війна в Україні, Російська агресія , Німеччина,Танки
Мої відео