Донецьк Інформ

На пошуки планет поза Сонячною системою

На пошуки планет поза Сонячною системою
312434 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

 

Місія PLATO з пошуку позасонячних планет подолало свою вирішальну перешкоду. Європейське космічне агентство (ESA) дало зелене світло створення льотних моделей космічного корабля.



Цей день може стати вирішальним в аерокосмічній сфері, адже нарешті, після семи років досліджень, вчені можуть розпочати виробництво обладнання для системи космічного телескопа. З ним увесь космос постане перед людством як на долоні. PLATO – це місія у програмі Космічного Бачення 2015-2025 Європейського космічного агентства. Це винахід з 26 телескопами, які всі разом збирають фотони, що охоплюють поле зору, яке в 10 000 разів перевищує площу повного Місяця. PLATO досліджуватиме найяскравіші зірки на небі в пошуках планет, що підходять людству. Чутливість і режим роботи пристрою дозволять виявляти аналоги Землі по масі та орбіті, які обертаються навколо зірок, подібних до Сонця. Це завдання, яке не буде вирішено жодним іншим проєктом у цьому чи попередньому десятилітті.

 

Наданий дозвіл означає, що весь космічний сегмент, котрий включає як платформу космічного корабля, так і наукове корисне навантаження, знаходиться на зрілому технічному рівні. Критичний віховий огляд проводили протягом шести місяців, а остаточне засідання провели ще через два тижні, однак у підсумку ESA дали добро. Критична віха – це вирішальний крок до завершення космічного корабля. Ніколи раніше наукова місія не вимагала створення порівнянної кількості ідентичних камер для використання в космосі. Саме тому цей дозвіл настільки важливий для всієї історії дослідження космосу.

 

 

Досягнення цієї віхи знаменує собою початок другого етапу розвитку системи космічного телескопа PLATO. Сам космічний корабель будується промисловим консорціумом, до якого входять німецька компанія OHB System AG, французька Thales Alenia Space і Швейцарії RUAG Space. Усього ж над місією працює 14 країн світу. До 2023 року планують досягти наступну планку. Перед запуском мають провести Критичний огляд конструкції, під час якого будуть перевірені деталі всього космічного корабля. Лише після цього буде виготовлено та зібрано льотну модель.

 

Зараз повноцінний запуск PLATO запланований на кінець 2026 року. Після нього корабель відправиться в другу точку Лагранжа системи Сонце-Земля, що знаходиться на відстані 1, 5 мільйона кілометрів від Землі. Також там планують найближчим часом розмістити космічний телескоп Джеймса Вебба (JWST) НАСА та ЕКА, який було запущено 25 грудня 2021 року. Потім PLATO направить свої 26 камер на зовнішній край Сонячної системи та спостерігатиме за більш ніж 200 000 зірок протягом чотирирічного номінального терміну служби. Однак, все це поки у майбутньому й було б неможливим без сьогоднішнього дня.




Мої відео