Донецьк Інформ

Нові ПДР для водіїв, велосипедистів та погоничів тварин

Нові ПДР для водіїв, велосипедистів та погоничів тварин
13090 ПЕРЕГЛЯДІВ

16 лютого 2021 року депутати Верховної Ради України у другому читанні прийняли законопроєкт #2695 "Про посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху". На сьогодні Парламентом затверджені головні моменти документа. Законопроєкт набуде чинності Закону України після підписання Головою Верховної Ради України Дмитром Разумковим, потім Президентом України Володимиром Зеленським та опублікування фінального тексту законопроєкту з технічно-юридичними правками в офіційному виданні. Законопроєкт стосується не тільки водіїв, а й пішоходів, велосипедистів та погоничів тварин.
У випадку порушення пішоходами ПДР: перехід проїзної частини у забороненому місці або зокрема перед автомобілем, який наближається до пішого; ігнорування пішоходами автомобільних сигналів, їм потрібно буде сплатити штраф у сумі 255 гривень. Водночас створення пішоходами дорожньо-транспортних пригод у нетверезому стані, передбачає підвищення штрафу до 680 гривень. Також, якщо піший створив аварійну ситуацію, покарання збільшується до сплати 850 гривень.
Згідно з законопроєктом низку моментів встановлено й для велосипедистів та погоничів тварин. Якщо останні порушили правила дорожнього руху, отримують покарання у сумі 430 гривень. Те ж саме порушення, але створене внаслідок нетверезого стану, змушує велосипедистів та погоничів сплатити 680 гривень. Так, якщо особи, які керують гужовим транспортом, порушили ПДР з виникненням аварійної ситуації на дорозі, будуть покарані штрафом у сумі 850 гривень.
Після набуття законопроєкту чинності Закону України та введення його в дію, змусить водіїв більше дотримуватися правил дорожнього руху. Так, в Національній поліції говорять, що цим законопроєктом вони зменшать кількість дорожньо-транспортних пригод в Україні на 10-15%.
Якщо ж водії автомобілів їздитимуть не пристебнуті ременем безпеки чи мотоциклісти ігноруватимуть мотошоломом, вони піддаються покаранню у сумі 510 гривень. Керування незареєстрованим транспортним засобом, автомобілем без номерного знаку або його символи не можна побачити з відстані 20 м — штраф 850 гривень. Якщо водій повторно порушує таке ПДР — сплачує 17 000 гривень.
Порушення правил дорожньої розмітки, стоянки, ігнорування правил пішоходів на дорозі — штраф 340 гривень.
Водій користується мобільним телефоном під час керування автомобілем, порушує правила обгону іншого автомобіліста, їде на заборонений сигнал світлофора — піддається штрафу у сумі 510 гривень.
Також, якщо водій не надає перевагу маршрутним транспортним засобам, громадському транспорту, створює перепони для руху, сплачує 680 гривень. Водночас ненадання водієм руху спеціальним автомобілям (швидка медична допомога, рятувальники, поліція), які рухаються дорогою з увімкненими звуковими сигналами, призводить до покарання у сумі 680 гривень.
Штраф за перевищення водієм швидкості на 20 км/год - 340 гривень; на 50 км/год - 1700 гривень, створення аварійної пригоди - 1445 гривень; залишення місця дорожньо-транспортної пригоди - 3400 гривень чи відібрання водійських прав на 1 чи 2 роки.
Створення водієм ДТП з пошкодженням інших автомобілів або дорожнього майна передбачає штраф у сумі 850 гривень.
Водій керує транспортним засобом без прав на керування — штраф 425 гривень.
Водій керує автомобілем без права на керування ТЗ (тобто ніколи водій не отримував права на керування — штраф у сумі 3400 гривень.
Водій використовує авто без права на керування ним. В цьому випадку автомобілісту обмежується можливість користуватися ТЗ на строк від 3 до 6 місяців.
До того ж якщо водій керував ТЗ у разі позбавлення водійських прав, він змушений буде сплатити 20 400 гривень, повторне порушення передбачає більше покарання - 40 800 гривень з позбавленням прав на 5, 7 років.
Водночас в Адміністративному кодексу України за статтею 130 мовиться, що водій в алкогольному, наркотичному сп'янінні притягується до відповідальності строком в 1 рік. До того ж автомобілістам в нетверезому стані передбачається низка наступних покарань.
Водій керує автомобілем в нетверезому стані або відмовився пройти тест на вміст алкоголю в організмі — штраф 17 000 гривень. Повторне таке порушення в межах одного року змушує водія сплатити штраф у сумі 34 000 гривень та позбавлення водійських прав на 3 роки. І третій випадок - 51 000 гривень з позбавлення водійських прав на 10 років із вилученням транспортного засобу, якщо автомобіль належав порушнику.
Також вживання алкоголю водієм після зупинки поліціянта та після вчинення ДТП — покарання у сумі 34 000 гривень або відібрання прав на 3 роки.
Крім того, законопроєкт вніс певні корективи до правил поводження водія з поліцейським після зупинки. Так, зобов'язання поліціянта передбачає наступне. Водій повинен показати паперові або пластикові права, аби той ознайомився з потрібними йому даними. Водночас водій повинен тримати руки так, щоб поліцейський їх бачив.
Водій може залишатися в ТЗ і не виходити без дозволу поліцейського. До того ж подібні правила стосуються й пасажирів автомобіля: вони можуть або залишити ТЗ, або перебувати в ньому до того часу, поки це дозволяє патрульний.
Нагадаємо, Міністерство Внутрішніх справ надає можливість сплачувати порушникам ПДР онлайн за реквізитами отримувачів з усіх областей України. Код реквізитів 21081800. В МВС наголошують про перевірку правильності реквізитів та вчасної оплати штрафів за порушення ПДР.

Мої відео