Донецьк Інформ

Що подають до столу на Різдво в різних регіонах країни?

Що подають до столу на Різдво в різних регіонах країни?
58777 ПЕРЕГЛЯДІВ

Традиційно в усіх регіонах країни заведено подавати гостям 12 пісних страв. Символом свята вважають кутю та узвар. Всі інші страви обирають згідно з бажаннями родини. Проте виявляється, що кожен регіон України має ще по одному-два традиційні частування, які завжди подають до столу саме в цій місцевості. Тож помандрували до них у гості.

Чим частують в Галичині та на Закарпатті?

Так, Закарпаття – це перлина цікавих традицій. Тож і в Карачун, як вони називають Різдво, на столі в них головна не кутя, а бобальки та пончики. В чому особливість цього дивного блюда? Це тісто, яке запікають з маком та горіхами. А от в Галичині такі пампухи можуть подати й з шоколадом.

Бобальки з чого зробити?

15 г живих дріжджів, 300 г муки, 150 мл води, 40 г цукру, 3 г солі та 3 ст. л. меду. А для начинки візьміть родзинки 100 г та мак 100 г.

З цукром та дріжджами змішайте теплу воду. Додайте муку, сіль, замісіть тісто та залиште його на 20 хвилин. Потім змішайте ще раз та поділіть на маленькі частини. Випікайте до рум’яної скоринки. Потім опустіть їх на 5 секунд в кип’яток. Потім залийте їх медом з маком та родзинками. Ось бобальки й готові.

Чим дивують Волинь та Полісся?

Вони готують грибний борщ з домашньою запіканкою. Різдвяним грибним борщем навряд когось здивуєш, а от запіканка з локшиною це вже щось цікаве.

Як її готують?

Сир – 500 г, вершкове масло – 100 г, цукор – 0,5 склянки, яйця – 3 шт., Панірувальні сухарі – 2 столових ложки, домашня локшина – 300 г.

Локшину відварюють. Потім відділяють білки, збивають та перетирають із сиром, цукром та половиною масла. Другу половину масла розтоплюють у формі, викладають локшину, сир і так по черзі. Останньою має йти локшина. Потім це обливають маслом та присипають сухарями. Запікають до готовності.

А що готують слобожанці?

Святкові паляниці та карасів в сметані. Рецептів безліч. Проте зазвичай вони просто змащують карася сметаною з крохмалем, сіллю, перцем, лимоном, луком та мукою. Та запікають.

Крім слобожанців, рибу обожнюють ще й одесити. Проте вони найчастіше готують скумбрію та козацьку закуску.

Мої відео