Донецьк Інформ

Українські фермери експортували більше ніж 24 мільйони тонн зерна

Українські фермери експортували більше ніж 24 мільйони тонн зерна
85377 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно Україну облетіла звістка про те, що продаж зерна впав не на 1 чи 2 відсотки, а набагато більше. Майже половина зерна була не проданою через очікування фермерами, коли ціна на нього виросте. А в цей час на ринок вийшов інший поставник, який був згоден продавати набагато дешевше за нас. Економісти та політики хапалися за голову, адже в нас зерна було набагато більше, ніж необхідно.

Та сьогодні стало відомо, що Україна продала не менше за 24,7 тонни зерна. Так, минулого року на цей самий час ми продали на 4,7 тонни більше. Але час ще є, тож ми можемо сподіватись на те, що кількість закупівель ще збільшиться. Ще тиждень є до завершення цього року, а отже є час знайти нові домовленості, або повернути старі.

За останніми даними, Україна поставила свій рекорд з постачання пшениці. Ми продали 12,2 млн тонн. Далі йде кукурудза, яку закупили у розмірі 8,3 млн тонн. Третє місце посіли ячмінь та жито. Їх продали 3,7 і 1,7 млн. тонн відповідно. Інші культури займають низькі показники та залишаються в країні.

А от продаж пшеничного борошна та ін. зернових культур фермерів поки що не радує. Адже вони продали лише 74 тис. тонн, що на 107,8 тисяч тонн менше, ніж минулого року. Для нас це значний показник, проте ми сподіваємось на зміни цих показників.

За 11 місяців 2020 року українські морські порти перевалили 44,2 млн тонни зерна, що на 5% нижче, ніж за аналогічний період 2019 року. Такі дані передає Адміністрація морських портів України.

Та наразі фермери радіють тому, що встигли нагнати певний відсоток продаж. Адже ще нещодавно вони мали зовсім маленький показник. Переговори на постачання зерна до країн-союзників ще тривають, і, можливо, наші фермери зможуть повернути своїх замовників до себе. А нам залишається лише чекати відповідей від інших країн.

Мої відео