Донецьк Інформ

Невже в нас залишиться зайвий запас пшениці. Чому скоротили обсяг імпорту?

Невже в нас залишиться зайвий запас пшениці. Чому скоротили обсяг імпорту?
167340 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно українські аграрії повідомили про завершення осінніх польових робіт. Останнє зерно зібране та готове до переробки та продажу. А отже настав час знаходити ринок збуту зерна. Вони повідомили, що «За оперативними даними областей, станом на 14 грудня зібрано 83,8 млн тонн основних сільськогосподарських культур з площі 24,1 млн га. Зокрема, зернових та зернобобових культур намолочено 65,4 млн тонн з площі 15,3 млн га».

Тож сама себе Україна зможе забезпечити власним продуктом. Проте в нас виникла нова проблема. Наші покупці продукту зменшили обсяг закупівель. Він вже впав на 12% у порівнянні із минулорічним. А що ж буде відбуватись надалі, і куди нам подіти різницю?

Як кажуть аналітика найбільшого скорочення обсягу видали Індонезія (-84%), Пакистан (-27%) і Філіппіни (-98%). Згідно звіту українських науковців є декілька вагомих причин, через які ми маємо такі показники:

швидкий приріст цін, який відбувся в жовтні, це і вдарило по необхідності закупівлі;
наші фермери чекали, поки ціни виростуть ще більше і не вели активного продажу. Тож тепер змушені будуть знижувати ціни на свій продукт для реалізації;
але найвагоміша причина — конкурентоспроможність нашої пшениці на ринку збуту. Наразі найбільший обсяг продажу у Франції та Росії. Остання з яких претендує цього року на місце монополіста.

Рекордний темп росту експорту пшениці з Росії поставив питання про введення мита на експорт, аби не віддати увесь ринок в одні руки. Проте поки це лише думки, а от куди українські фермери подінуть такий великий запас зерна, поки що невідомо. Але в будь-якому разі, вихід завжди знайдеться, і, можливо, ми знайдемо новий ринок збуту. І реалізуємо усе з більшою вигодою, аніж могли очікувати.

Мої відео