Донецьк Інформ

Білоруський урок диктатурі

Білоруський урок диктатурі
35997 ПЕРЕГЛЯДІВ

5 грудня 1994 року відбулося підписання Будапештського меморандуму про гарантії безпеки України і Республіки Білорусь.

Нагадаємо, що ці гарантії включають в себе реалізацію щодо України та Білорусі принципів Гельсінського заключного акту ОБСЄ. Своєю відмовою від ядерної зброї в обмін на гарантії реалізації відносно їх принципів ОБСЄ Україна і Білорусь зміцнили міжнародний режим ядерного нерозповсюдження і систему безпеки в регіоні ОБСЄ і пов’язали існування цих режимів безпеки з реалізацією Україною і Білоруссю прав, властивих їх державному суверенітету, і з їх територіальною цілісністю.

 

 

 

 

Нагадаємо також, що Декларація «Про державний суверенітет Республіки Білорусь» від 27 липня 1990 проголосила верховенство народу у визначенні своєї долі і реалізацію Республікою Білорусь невід’ємних прав як суверенної держави відповідно до загальновизнаних норм міжнародного права. Будь-які насильницькі дії проти національної державності Республіки Білорусь з боку політичних партій, громадських об’єднань або окремих осіб переслідуються за законом.

Додамо, що Будапештський меморандум входить в договірно-правову базу міжнародного режиму нерозповсюдження ЯО. В системі ООН він зареєстрований як міжнародного договору під № A / 49/765 і в якості документа Конференції з роззброєння під № CD / тисяча двісті вісімдесят п’ять.

Як зазначає білоруський громадський діяч і опозиціонер Ігор Лєднік, підставою для відсторонення Лукашенка від влади є вчинення тяжких кримінальних злочинів, передбачених ст. 356 КК Республіки Білорусь (зрада державі), ч. 3 ст. 357 КК Республіки Білорусь (захоплення і утримання влади неконституційним шляхом, зв’язаних з вбивством людей).



Як небезпідставно вважає автор, саме російське втручання надало Лукашенко А.Г. можливість провести 24 листопада 1996 року черговий незаконний «референдум», яким він зруйнував конституційний лад країни.

Порушенням своїх зобов’язань за Будапештським меморандумом і нав’язуванням підписання угоди «Про суспільно-політичну ситуацію та конституційну реформі в Республіці Білорусь» Російська Федерація підпорядкувала своїм власним інтересам реалізацію Республікою Білорусь прав, властивих її державному суверенітету.

Виходячи з того, що гарантами гарантії суверенітету та безпеки відповідно до тексту Будапештського меморандуму, є США, Росія та Велика Британія, 11 червня 2020 країнам-гарантам патріотами Білорусі було направлено пропозицію щодо проведення консультацій за Будапештським меморандумом з питань зміщення Лукашенка з посади Президента Республіки Білорусь за вчинені ним тяжкі кримінальні злочини.

Враховуючи роль Росії в дестабілізації ситуації в Європі, до якої відноситься й намагання повернути Білорусь до «Радянського союзу- NEW», в тому числі і за допомогою сили, про що свідчить затримання так званих «вагнерівців» на території республіки, а також військова анексія українського Криму та пряма участь у війні на Донбасі, її роль, як держави-гаранта в даному випадку,звичайно ж розглядатися не може, хоча не знімає з РФ відповідальності…

Офіс Генерального прокурора України направив до Генпрокуратури Республіки Білорусь запити про видачу 28 учасників збройного конфлікту на Донбасі.

Проте, Президент України Володимир Зеленський заявив на своїй сторінці у ФЕЙСБУК наступне: «Декілька слів про важливе з ВЕЛИКОЇ ЛІТЕРИ. Про тих самих «вагнерівців», демонів сучасної війни, яких уряд Білорусі віддав… Росії. На мій погляд, це дивно, некоректно й точно неприйнятно в дружніх міждержавних відносинах. По-перше, публічно наговорити про якесь нібито втручання України у внутрішні процеси в Білорусі. Цього точно не було. А по-друге, ЛЮДЕЙ, ЯКІ ДІЙСНО МАЮТЬ СТОСУНОК ДО БЕЗУМОВНОГО ВТРУЧАННЯ У СПРАВИ ЯК БІЛОРУСІ, ТАК І УКРАЇНИ – перш за все України – ДЕМОНСТРАТИВНО ВІДДАТИ ТРЕТІЙ СТОРОНІ. Це погана історія. Історія, в якій явно знехтували довірою, об’єктивністю та адекватною оцінкою негативних наслідків», які український Президент назвав трагічними. «УНИКНУТИ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НІХТО НЕ ЗМОЖЕ» – заявив він.

Як заявив відомий український політик Роман Безсмертний, який у 2010 -2011 роках займав посаду посла України в Білорусі, а також є представником України в політичній підгрупі Тристоронньої групи з врегулювання ситуації на сході України, зараз видно, що ">Путін розпочав континентальний конфлікт.

На 4 хвилині Безсмертний заявляє, що Лукашенко ніколи не був патріотом Білорусі.

Крім того, оскільки існуюча ситуація в країні, яка склалася виключно з вини діючого режиму, несе пряму загрозу людям та національній безпеці держави Білорусь, вже масово політики та відомі люди з усього світу закликають чинну владу до припинення насильства. Активісти закликали кандидатку від опозиції Світлану Тихановську прийняти присягу і сформувати уряд у вигнанні! Відповідна петиція вже існує.

А ті, хто справді проголосував за неї, можуть підписати спеціально створений для фіксації їх голосів гугл-документ.Війна проти власного народу не врятувала ще жодного диктатора. Цей історичний закон і відповідні уроки історії мають пам’ятати всі, хто прагне підкоряти вільні народи своїй авторитарній владі.



Як написав 14.08.2020 справжній Офіцер, тепер вже колишній майор Слідчого комітету Республіки Беларусь Ігор Лобан: «збережіть залишки гідності – подайте у відставку…»

Сьогодні народи України та Білорусі повинні разом протистояти кремлівським планам нового їх поневолення.

В іншому випадку обидві країни, що мають гарантії безпеки за Будапештським меморандумом, можуть завтра бути змушеними протистояти одна одній. Бо хто ж знає де за перемоги Лукашенка сьогодні білоруси воюватимуть завтра в складі «союзного війська».

Сирія? Лівія? Прибалтійські республіки? Україна? Грузія? Молдова? Сибір? Чи взагалі, «можемо повторити»?..

Варіантів безліч.

Андрій Галат,

ВО керівника Інформаційно-аналітичного центру Національної безпеки України

Мої відео