Донецьк Інформ

СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ З-ЗА КОРДОНУ

СТЯГНЕННЯ АЛІМЕНТІВ З-ЗА КОРДОНУ
33659 ПЕРЕГЛЯДІВ

Стягнення аліментів за кордоном - можливе!

Відповідно до національного законодавства в українських батьків є певні зобов’язання, і зокрема, щодо утримання дитини до досягнення нею повноліття. Цей обов’язок є однаковий для всіх, незалежно від того, в якій країні проживає той з батьків, який повинен його виконувати. Хибною є думка батька або матері, які виїхали за кордон, що це дозволить їм уникнути необхідності виконувати обов’язки перед дітьми.

Наразі Україна є учасницею ряду двосторонніх та багатосторонніх міжнародних договорів, які дозволяють вирішувати питання стягнення аліментів.

Так, у 2006 році Україна ратифікувала Конвенцію про стягнення аліментів за кордоном 1956 року. Процедура стягнення аліментів за названою Конвенцією 1956 року визначена Інструкцією про виконання в Україні Конвенції про стягнення аліментів за кордоном, яка зареєстрована в Міністерстві юстиції України 29.12.2006 р. за № 1390/13264.

Отже, якщо батьки чи діти з тих чи інших причин не можуть самостійно врегулювати питання щодо обов’язку утримання, на допомогу приходить міжнародно-правовий механізм вирішення цих питань, зокрема, шляхом звернення до суду.

При зверненні з позовом до суду, якщо одна із сторін проживає за кордоном, необхідно, крім вимог чинного національного законодавства, враховувати також і положення відповідних міжнародних договорів України, які діють у відносинах між Україною та іноземною державою.

Для того, щоб стягнути аліменти з особи, яка проживає за кордоном, громадяни України мають два шляхи:

1) звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник, із клопотанням про визнання та надання дозволу на виконання рішення суду України про стягнення аліментів (якщо питання стягнення аліментів вирішувалося в України і є рішення суду);

2) звернутися до компетентного органу іноземної країни, де проживає боржник із заявою про встановлення рішення щодо аліментів.

Звертаємо увагу на те, що у випадку виникнення необхідності стягнення аліментів з осіб, які перебувають на території іноземної держави, з якою Україною укладено відповідний міжнародний договір, заінтересована особа може звернутися для отримання більш детальної інформації щодо вимог оформлення документів до відповідного територіального управління юстиції за місцем проживання.

Відтак, у 2020 році до Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) надійшло 10 клопотань визнання та виконання рішень судів України щодо стягнення аліментів закордоном.

Які документи необхідно подати?

Як працює процедура?

Належним чином оформлену заяву, клопотання надсилають до Міністерства юстиції України через територіальне управління юстиції.

Міністерство юстиції України як запитуючий центральний орган протягом 30-ти календарних днів після отримання заяви:

перевіряє наявність у ній інформації і документів;
може повернути заяву заявнику для дооформлення у разі необхідності;
заповнює формуляр про передачу та направляє його разом із заявою до центрального органу запитуваної Договірної держави;
у разі необхідності сприяє заявнику у вирішенні питання щодо здійснення перекладу документів мовою запитуваної Договірної держави відповідно до умов Гаазької конвенції 2007 року;
на звернення запитуваного центрального органу отримує від заявника додаткові документи, необхідні для розгляду заяви, в тому числі довіреність на право представництва інтересів заявника у справі;
на звернення центрального органу запитуваної Договірної держави надає засвідчені компетентним органом України копії документів.
Міністерство юстиції України письмово повідомляє позивача про хід та результати розгляду заяви чи клопотання – після отримання інформації від іноземних органів.

Майте на увазі, що наразі аліменти від громадян інших держав в Україні не оподатковуються.

Мої відео