Донецьк Інформ

У Маріуполі відбулося засідання ІІ Регіонального круглого столу «Дотримання прав людини і громадянина на території проведення операції Об’єднаних сил»

У Маріуполі відбулося засідання ІІ Регіонального круглого столу «Дотримання прав людини і громадянина на території проведення операції Об’єднаних сил»
6686 ПЕРЕГЛЯДІВ

14 липня Донецьким юридичним інститутом МВС України (м. Маріуполь) спільно з Головним управлінням Національної поліції в Донецькій області було проведено ІІ Регіональний круглий стіл «Дотримання прав людини і громадянина на території проведення операції Об’єднаних сил». Зазначаємо, що до підготовки засідання круглого столу були залучені науково-педагогічні представники кафедр факультету № 2, а саме: кафедри юридичних дисциплін, кафедри гуманітарних дисциплін та кафедри спеціальних дисциплін та професійної підготовки.

Відкрив науковий захід проректор інституту, капітан поліції Денис Нестеров, який привітав учасників круглого столу від керівництва інституту та визначив актуальні для території проведення операції Об’єднаних сил питання з дотримання прав людини і громадянина. Модератором наукового заходу був т.в.о. декана факультету № 2 інституту, підполковник поліції Валентин Тулінов.

Напрямами роботи круглого столу було визначено такі:

дотримання прав людини під час охорони публічного порядку у ході проведення Операції об’єднаних сил;
дотримання прав людини і громадянина на території проведення Операції об’єднаних сил;
розшук підозрюваних та обвинувачених підрозділами Національної поліції на території проведення операції об’єднаних сил;
реалізація і захист прав людини: пільги учасників Операції Об’єднаних сил, членів їхніх сімей та внутрішньо переміщених осіб і постраждалих унаслідок зазначеної операції та ін.
До програми роботи круглого столу надійшли матеріали понад 50 учасників, які представляють різні заклади вищої освіти, правоохоронні органи, Збройні сили України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, громадські організації тощо. Захід проходив з дотриманням карантинних обмежень та соціальної дистанції. Особливістю круглого столу стала дистанційна участь учасників за допомогою платформи ZOOM, яка при карантинних обмеженнях розширила географію учасників та у режимі відеозв’язку поєднала міста Маріуполь, Краматорськ, Кривий Ріг тощо.

Під час пленарного засідання з доповідями виступили: Книш Сергій Сергійович – начальник управління прокуратури Донецької області, Луценко Олександр Вікторович – заступник військового комісара з виховної роботи Донецького обласного військового комісаріату, Ковальов Василь Володимирович – заступник директора – завідувач відділу забезпечення діяльності Донецького науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України, кандидат юридичних наук, Сластін Микола Станіславович – прокурор Військової прокуратури Маріупольського гарнізону, підполковник юстиції, Комісарук Єлизавета Тагірівна – начальник Центрального РВ у м. Маріуполі ГУ ДМС України в Донецькій області, Козка Ірина Миколаївна - член громадської ради при МВС України, Красильникова Наталія Володимирівна – начальник служби у справах дітей Маріупольської міської ради, Рад Наталя Сергіївна - начальник Головного управління пенсійного фонду в Донецькій області, кандидат економічних наук, Сидоров Сергій Олександрович – старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з прав людини та контролю поліцейської діяльності з містом дислокації у Донецькій області Управління дотримання прав людини НПУ, підполковник поліції, Чудаєва Наталя В’ячеславівна – заступник директора Маріупольського міського центру соціальних служб для сім’ї та молоді тощо.

Доповідачі наголосили на особливій актуальності теми заходу, оскільки досить велика кількість внутрішньо переміщених осіб не володіють інформацією про свої права і пільги, і тим самим потребують правової допомоги, в тому числі безоплатної. Своєю чергою діяльність органів державної влади, органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, а також Збройних сил України на території проведення операції Об’єднаних сил безпосередньо пов’язана з дотриманням прав людини та громадянина. Після цього слідувало обговорення зазначених питань з боку представників різних організацій, установ та науково-педагогічного складу ДЮІ МВС України.

Отже, винесені на обговорення круглого столу питання викликали жваву дискусію, активну участь у якій взяли науковці Донецького юридичного інституту МВС України.

Мої відео