Донецьк Інформ

Перевірте гаманці: від завтра в магазинах перестануть приймати дрібні монети

Перевірте гаманці: від завтра в магазинах перестануть приймати дрібні монети
201946 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 1 жовтня в українських магазинах перестануть приймати монети дрібних номіналів. Зокрема, вилучать з готівкового обігу 1, 2 та 5 копійок. 

Про це нагадав Нацбанк України.

До 30 вересня 2020 року їх можна буде обміняти в усіх відділеннях українських банків. А впродовж трьох років з дати вилучення з обігу, тобто до 30 вересня 2022 року, – у НБУ та уповноважених банках (Ощад, Приват, Райффайзен).

На вилучених з обігу монетах за допомогою спеціального обладнання знищать зображення, а метал відправлять на переплавку.

В Нацбанку зазначили, що 1, 2 та 5 копійок не відіграють істотної ролі в розрахунках населення за товари й послуги. Крім того, вартість їх виготовлення значно перевищує номінальну. Держава зможе економити понад 90 млн грн на рік.

Заклади торгівлі, громадського харчування, транспорту та банки також не витрачатимуть кошти на інкасацію та обробку монет.

Нагадаємо, з обігу також поступово виведуть 25 копійок. Монети цим номіналом, коли потраплятимуть у банки, не повертатимуться в обіг і поступово їх ставатиме все менше.

Крім цього, в обігу з’являться купюри номіналом 1000 грн.

фото - bank.gov.ua

 

Мої відео