Донецьк Інформ

Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко “Відповідальність за булінг, передбачена Законом”

Очільниця Харківської юстиції Тетяна Єгорова-Луценко “Відповідальність за булінг, передбачена Законом”
36696 ПЕРЕГЛЯДІВ

Почався новий навчальний рік, та на жаль, у деяких школярів замість щастя в очах — страх. Не всім перебування в стінах школи в радість. Причиною страху у дитини може бути насильство серед школярів різних вікових груп. Однак, особливу небезпеку становить систематичне насилля — цькування або булінг.

Переважна більшість з нас ніколи не чули такого слова, як булінг, однак, у дитинстві стикалися з цим. Адже саме у цей період життя буває багато різних конфліктних ситуацій, непорозумінь між однолітками, спроб при становленні особистості дитини домінувати над іншими.

Однак, цькування – це не просто становлення та еволюція особистості, це вкрай негативне соціальне протиправне явище, яке найчастіше проявляється там, де контроль та увага з боку дорослих менші або взагалі відсутні. Дитина може піддаватися знущанням у стінах школи, на шляху до дому та, навіть, вдома. Однак, потенційною ціллю для знущань може бути будь-яка дитина незалежно від рівня матеріального достатку батьків або успіхів у навчанні.
Так що ж таке булінг та хто несе відповідальність за нього?
Булінг (цькування) – дія або бездіяльність, що вчиняються стосовно малолітньої чи неповнолітньої особи або такою особою стосовно інших учасників освітнього процесу, внаслідок чого була або могла бути заподіяна шкода психічному або фізичному здоров’ю потерпілого.

На викорінення даного негативного явища в нашому суспільстві та безпосередньо в учнівському середовищі був спрямований Закон № 2657 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу (цькуванню), який набрав чинності на початку цього року.
Одними із найважливіших норм, втілених у даному Законі, є норми щодо відповідальності за цькування. Так, відтепер за булінг карають штрафами у розмірі від 850 грн до 1700 грн або громадськими роботами на строк від 20 до 40 годин.

За такі ж дії, вчинені групою осіб або повторно протягом року після накладення адміністративного стягнення, розмір штрафу становить від 1700 грн до 3400 грн або громадські роботи на строк від 40 до 60 годин.
За булінг, вчинений малолітніми або неповнолітніми особами віком від 14 до 16 років, відповідатимуть батьки або особи, які їх заміняють.
У разі, якщо керівництвом навчального закладу не буде повідомлено правоохоронців про випадки булінгу — за це також передбачений штраф у розмірі від 850 грн до 1700 грн або виправні роботи на строк до одного місяця з відрахуванням до 20 % заробітку.

На сайтах закладів освіти у відкритому доступі мають бути розміщені правила поведінки учня у школі, план заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) у школі.

Законом передбачено відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу та запроваджено контроль керівництва навчального закладу за виконанням заходів щодо протидії булінгу, розгляд заяв про випадки цькування від учнів та їх батьків. Тобто, у межах дії даного Закону до відповідальності можуть бути притягнені діти, їхні батьки, вчителі та керівництво школи.

Мої відео