Донецьк Інформ

Володимир Жаврід – про мінімальне податкове зобов'язання для фізичних осіб

Володимир Жаврід – про мінімальне податкове зобов'язання для фізичних осіб
384897 ПЕРЕГЛЯДІВ

Новим резервом надходжень до місцевих бюджетів у 2023 році є мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ) для платників податків – фізичних осіб, у яких у власності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, що належать до сільськогосподарських угідь. Про це говорить в.о. начальника Головного управління ДПС у Черкаській області Володимир Жаврід. Першим роком, за який визначається МПЗ, є 2022 рік.

Сума податку на доходи фізичних осіб у частині позитивного значення різниці між сумою загального мінімального податкового зобов'язання та загальною сумою сплачених податків, зборів, платежів розподіляється контролюючим органом пропорційно до питомої ваги площі кожної із земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь, та сплачується (перераховується) до місцевих бюджетів за місцезнаходженням таких земельних ділянок.

«Наголошую, дуже важливим завданням в цьому напрямку є співпраця в проведенні інвентаризації (звірки) даних щодо актуальності внесеної інформації про земельні ділянки, які належать до сільськогосподарських угідь за межами населених пунктів, та їхніх власників», – зауважив Володимир Юрійович.

Це суттєві резерви надходжень до бюджетів ТГ.

Приміром, по територіальних громадах Черкаського району нараховано мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік по 10 563 земельних ділянках загальною площею 18,3 тис. га. Загальна сума нарахованого МПЗ по Черкаському району 19,4 млн грн.

Найбільші суми нарахованого мінімального податкового зобов’язання по:

-         Чигиринській ТГ – 5,2 млн грн;

-         Ротмістрівській ТГ – 1,5 млн грн;

-         Кам’янській ТГ – 1,4 млн грн;

-         Медведівській ТГ – 1,3 млн грн;

-         Степанецькій ТГ – 1,1 млн грн.

Щодо територіальних громад Золотоніського району нараховано мінімальне податкове зобов’язання за 2022 рік по 8 074 земельних ділянках загальною площею 22,1 тис. га. Загальна сума нарахованого МПЗ по Золотоніському району – 20,1 млн грн.

Найбільші суми нарахованого мінімального податкового зобов’язання по:

-         Драбівській ТГ – 4,2 млн грн;

-         Чорнобаївській ТГ – 3,3 млн грн;

-         Іркліївській ТГ – 2,9 млн грн;

-         Шрамківській ТГ – 2,6 млн грн;

-         Великохутірській ТГ – 1,9 млн грн.

       Нагадаємо, що платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

Детальніше тут: http://surl.li/mttvg

Мої відео