Донецьк Інформ

Важливість дотримання кібернетичної безпеки у зоні бойових дій

Важливість дотримання кібернетичної безпеки у зоні бойових дій
334330 ПЕРЕГЛЯДІВ

Спеціалісти центру кібернетичної безпеки інформаційно-телекомунікаційних систем та Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України розповіли про основні правила, яких важливо дотриматися у зоні активних бойових дій. Виконання певних нескладних правил нерідко зберігає життя військових та цивільних громадян та унеможливлює витік важливої інформації, яка може бути корисна нашому ворогу.

Звісно, віруси та просочення певної інформації з месенджерів не несуть такої ж небезпеки, як танки чи бомби. Однак часто подробиці розташування військових підрозділів ЗСУ чи інша інформація, що стосується безпеки військових чи цивільних, можуть допомогти противнику у корегуванні вогню чи влаштуванні засідок росіянами.

Лише декілька нескладних, однак дуже важливих правил необхідно дотримуватися, аби не нашкодити собі та нашій державі під час війни:

  1. Вимикати геолокацію на будь-яких пристроях, не важливо, це комп’ютер, смартфон чи планшет. Важливо, що фотографуючи будь-що, ви зберігаєте інформацію як про дату і час знімка, так і щодо розташування найближчої базової станції. Тому під час воєнного стану краще обмежити викладення фотографій в інтернеті. Перебуваючи у безпосередній близькості до позицій ворога, бажано вмикати режим «у літаку».
  2. Встановити та регулярно оновлювати антивірус. Сучасні віруси здатні самостійно вмикати камеру, знімати та передавати ворогу всю отриману інформацію, у тому числі інформацію про геопозиціювання. Тому навіть якщо власник ноутбука не користувався інтернетом у зоні бойових дій, опинившись у ППД, він може «інфікувати» цілу мережу військової частини. Звичайно, обираючи антивірус, важливо зауважувати, що деякі з них, наприклад «Антивірус Касперського», є російським, а значить, використовувати його під час російсько-української війни буде великою помилкою.
  3. Особлива увага до надійності паролів. Пароль до електронної пошти, зламаний противником, дає йому змогу не лише отримати доступ до всієї особистої інформації власника пошти, але й дозволяє ввімкнути геопозиціювання та передачу третім особам всієї важливої їм інформації. Саме тому необхідно використовувати не лише цифри, але й великі та малі літери, не бажано використовувати як паролі дати народження близьких людей чи номери телефонів, загалом пароль має містити не менше 10 символів. Важливе правило безпеки – не можна використовувати одні й ті ж паролі для різних пристроїв та облікових записів.
  4. Не використовувати інтернет-модеми та Wi-Fi-роутери. Ці пристрої дають можливість легко відстежувати трафік користувача. Вони являють собою радіовипромінювальні засоби, що всього за 10-15 метрів можуть бути запеленговані силами противника.
  5. Не можна завантажувати програми чи ігри невідомого походження. Деякі з них створюються спеціально з метою шпигування. Особливо має збентежити вимога дозволу на передачу даних, адже це пряма дорога до відстежування противником важливої інформації та використання її на шкоду Україні. Навіть якщо у грі ви граєте «проти Кремля», це може бути розумним ходом від розробників ворога, що дозволяє вирахувати цільову аудиторію – українських патріотів.

Як безпечно використовувати мобільні телефони та радіостанції: важливі рекомендації

Одне з найпростіших джерел для отримання інформації у сучасній розвідці є мобільний телефон. Наявні сьогодні технології дозволяють дізнатися, з якого місця проводиться розмова, а також з’ясувати її зміст. Таку ж загрозу несуть у собі радіостанції. Це означає, що якщо боєць просто телефонує членам своєї сім’ї з місця перебування підрозділу, він наражає себе і побратимів на ризик обстрілу ворогом.

1. Використання мобільних телефонів у зоні бойових дій має бути дуже обережним. Варто пам’ятати, що ряд операторів, які обслуговують Україну, хоча б частково належать громадянам країни-агресора. Це значить, що російські спецслужби можуть мати полегшений доступ до інформації.

Крім того, навіть змінивши SIM-карту або телефон, неможливо повністю убезпечити себе від прослуховування. Навіть перехоплення однієї розмови з родиною достатньо, щоб противник міг ідентифікувати особу.

Одна з особливостей роботи мобільного телефону – він постійно надсилає до базової станції сигнали. При цьому смартфон ще й самостійно підключається до інтернету, передаючи дані автоматично. Тож при скупченні таких пристроїв на військових базах ворогу дуже легко відстежити їх та точно здійснити обстріл. Це означає, що одночасно користуватися мобільними телефонами бійцям, що перебувають на одній позиції, заборонено. Щоб збити ворога, можна застосовувати на своєму приладі VPN. Для додаткової безпеки варто налаштувати свій мобільний прилад таким чином, щоб він приймав дзвінки та повідомлення у месенджері лише зі збережених номерів.

Серед додаткових корисних налаштувань – наявність двофакторної автентифікації, видалити з телефону непотрібні додатки, вимкнути спроможність пристрою автоматично обирати мережу для підключення.

Враховуючи це, важливо нагадати про необхідність відмови від інтенсивного використання мобільного телефону у зоні бойових дій.

2. Використання радіостанцій, зокрема транкінгових, у зоні бойових дій, вимагає виконання певних правил:

  • якщо радіостанція була втрачена, обов’язково доповісти про це командиру. Приховання цього факту може призвести до витоку інформації щодо планів підрозділу. Щоб цього не сталося, необхідно вчасно замінити ключі та радіочастоти в мережі, щоб захистити дані;
  • не варто довіряти встановленим ключам шифрування. Вони не є надійними, а отже, з часом результати переговорів можуть потрапити до рук ворога і будуть розшифровані;
  • при веденні переговорів необхідно використовувати переговорну таблицю. Це допоможе збити противника;
  • при передачі даних варто використовувати найменшу потужність з можливих. Це зробить пеленгування складнішим;
  • використання антен спрямованої дії допоможе покращити якість зв’язку і мінімізувати побічне випромінювання вбік території, контрольованої ворогом;
  • наскільки це можливо, зменшити кількість і тривалість переговорів. Формулювання фраз повинно бути коротким та зрозумілим.  У жодному разі не варто займати ефір зайвою інформацією та особистими розмовами;
  • при використанні радіостанції у стаціонарному варіанті необхідно встановити антену якомога далі від розташування особового складу. Це пов’язано з тим, що під час ураження фокус наводиться саме на джерело випромінювання;
  • усі щогли та антени радіостанцій повинні бути добре замасковані. Під час світанку та заходу сонця їх видно дуже добре;
  • під час запровадження режиму радіомовчання важливо чітко його дотримуватися. На зв’язок можна виходити лише у критичних ситуаціях.

Це хоч і не всі, але головні правила, яких важливо дотримуватися, користуючись радіостанціями, щоб зберегти своє та інші життя.

3. Як безпечно користуватися соціальними мережами

Як під час «гібридної війни», так і під час повномасштабної війни, Росія веде інформаційну боротьбу проти України. Стати жертвою можна навіть необачно запостивши у будь-якій соціальній мережі інформацію про себе та своїх близьких. Найбільш популярними серед українців є Facebook, Twitter, Instagram та Tik Tok. Щодо мереж, які належать ворожій державі, можна навіть не пояснювати, що російські спецслужби мають повний доступ до серверів з усією наявною інформацією.

Загалом соціальні мережі дають можливість отримання інформації про персональні дані особи без згоди. Тож розміщення на своїй сторінці у соцмережі фотографій у формі зі зброєю або стоячи біля військової техніки, а також публікування інформації щодо своєї дислокації, навіть якщо це робить один солдат, небезпечно можливою втратою всього підрозділу.

Існує ряд нескладних правил поведінки при користуванні соцмережами, виконання яких дозволить зменшити ризик неприємних наслідків:

  • не повідомляти жодну інформацію про себе і своїх близьких. Таким чином вдасться уникнути небезпеки у тому числі для.
  • дуже ретельно підбирати коло знайомств у соціальній мережі та не афішувати власну причетність до військової служби. Запити «у друзі» від тих людей, з якими ви не знайомі особисто, приймати дуже не рекомендовано. Часто для збору інформації використовують фейкові акаунти російських «тролів».
  • не варто зайвий раз розміщувати на своїй сторінці фото-, відеоматеріали з зони бойових дій. Крім того, що це надає непотрібну інформацію про самого військового чи дотичних до армії осіб, можливий також витік даних про  склад, стан, розташування та переміщення конкретного підрозділу. Це стосується у тому числі й фото на фоні військової техніки, на позиціях, спільні фотографії з побратимами. А на відео інколи можна почути команди, сигнали та звуки техніки, що рухається.

Дуже важливо усвідомити, що відкрита сторінка у соцмережі дозволяє ворогу все бачити, фіксувати та передавати інформацію.

Хоча інколи дотримання цих правил створює зайве напруження у комунікації з рідними, їхня головна мета – захистити як військових, так і їхніх близьких та цивільних, що перебувають у максимальному наближенні до зони бойових дій.

Начальник служби зв’язків з громадськістю
115 окремої механізованої бригади ЗСУ
Майор Вадим Чорний

Теги: 115 бригада ЗСУ, Вірю в ЗСУ
Мої відео