Донецьк Інформ

Слідкували за українськими військовими та відправляли дані через месенджер – заарештовано двох інформаторок

Слідкували за українськими військовими та відправляли дані через месенджер – заарештовано двох інформаторок
362876 ПЕРЕГЛЯДІВ

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури двом мешканкам Донеччини повідомлено про підозру у несанкціонованому поширенні інформації про переміщення, рух та розташування Збройних Сил України, за можливості їх ідентифікації на місцевості, вчиненому в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 114-2 КК України).

За даними слідства, з квітня по вересень 2022 року перша підозрювана, знаходячись у м. Новогродівці Покровського району, через месенджер передавала знайомій з тимчасово окупованої території інформацію щодо переміщення, руху та розташування Збройних Сил України на території області. За цей період вона надіслала 17 таких повідомлень.  

Інша жінка, маючи стійки проросійські переконання, також через месенджер надсилала дані на номер російського мобільного оператора. Зокрема мова йшла про розташування українських захисників на території м. Дружківки і с. Новоандріївки Краматорського району.  

Наразі обом жінкам обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави.

Досудові розслідування у кримінальних провадженнях здійснюються ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Заарештованим загрожує позбавлення волі на строк від 5 до 8 років.

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Мої відео